,,…Nichita Stănescu ar fi zis, sunt sigur, că dl Valeriu D. Cotea este fiu de brad și nepot de stejar, logodit cu podgoriile din zona seismică a Focșanilor. Eu aș zice, într-o proză mai săracă, dar mai exactă ca dl Valeriu D. Cotea a ieșit din lumea țărănească și că și-a făcut cu greu ,dar fără greș , drum spre înalta societate intelectuală,unde, de câteva decenii, joacă rolul unui patriarh plin de înțelepciune și bunătate (…). Dacă ar fi mulți ca el, lumea românească ar fi infinit mai frumoasă.” spune Acad. Eugen Simion în ,,Nasc și la Vrancea oameni”.
Profesorul VALERIU D. COTEA s-a născut în satul Căliman, com Vidra jud. Vrancea la 11 mai 1926.
Este considerat cel mai important oenolog savant român din ultimele decenii ale sec XX. În 1951 a absolvit Facultatea de AGRONOMIE DIN Iași. Apoi a fost angajat asistent la disciplina ,,Viticultură și Vinificație” la Facultatea de Horticultură. A trecut prin concurs,toate treptele universitare:asistent,șef de lucrări, conferențiar,profesor. A susținut doctoratul în 1968, sub conducerea prof. Gherasim Constantinescu.
Profesorul VALERIU D. COTEA a fost dascăl cu har,o eminență didactică; corect, ferm, iubitor al tineretului universitar pe care l-a tratat cu căldura și delicatețe. A publicat sute de tratate științifice, cursuri, caiete de lucrări practice ș.a.
Din 1976 până în 2000, Cotea a reprezentat România la Organizația Internațională a Viei și Vinului, cu sediul la Paris. A fondat și condus Centrul de Cercetare în Oenologie din Iași al Academiei Române, cu sediul la Iași. A fost ales membru titular al Academiei în 1993. Cotea a murit la Iași în 2016, în urma unui stop cardiac Avea 89 de ani.