Părintele Tudor Gheorghe, asistent social și preot de caritate la Centrul de Evaluare și Tratament al Toxicodependențelor pentru tineri „Sf. Stelian” din București, a vorbit marți, la televiziunea online Medika TV, despre scăderea vârstei consumatorilor de droguri și despre terapeutica psihologică și spirituală a dependenței de substanțe.
„Cel care se apucă de droguri riscă foarte mult și acest risc este în plan psihologic, în plan medical, în plan sufletesc și chiar riscă să nu aibă libertate”, a avertizat preotul. El a explicat în ce constă munca sa cu tinerii dependenți care beneficiază de serviciile centrului.
„Munca aceasta de refacere sufletească este o muncă titanică, pentru că foarte greu își recapătă încrederea. Pe de o parte, adolescența este o vârstă de aur, este vârsta marilor întrebări. Eu am o șansă, findcă sunt și asistent social. Merg pe secție cu un halat. Fac întâi terapie de grup cu ei, după care, cu un profesor de sport, zic: Hai să mergem la sală! În momentul în care nu o să-i mai bat la șah sau la skanderberg, în momentul în care nu o să mai pot să fiu și eu un adolescent ca ei, o să mă retrag”, a spus el.
„În procesul acesta terapeutic înveți foarte mult de la fiecare copil. Nu există un șablon, să-i dai o rețetă. O rețetă se rezolvă pe detox și pe partea chimică. Dar, pe partea sufletească există n căi, o autostradă cu 10 – 20 – 30 de căi, în sensul că la unul merge pictura, la unul merge muzica, la unul merge știința. Am găsit tineri foarte pasionați de istorie și am discutat de la Alexandru cel Mare până la imperiile lumii”, a continuat Părintele Tudor Gheorghe.
„Eu am împărțit la un moment dat în trei categorii consumatorii de droguri: o categorie foarte bogați, acea categorie peste clasa de mijloc, care sunt vânați în școli și peste tot și traficanții îi caută, pentru că sunt o sursă de venituri; o altă categorie este acea categorie care ei devin, într-un fel distribuitori și anume Ferentari și zona aceasta, de jos și a treia categorie, artiștii, oamenii sensibili și foarte inteligenți care nu și-au găsit locul.”
Metode inspirate de practica spirituală ortodoxă
„Noi trebuie să luptăm nu cu ei, ci cu ceea ce înseamnă consumul, să le arătăm că viața aceasta nu este bună, e un surogat și nu pot obține lucruri extraordinare” pe această cale, a explicat preotul.
El a povestit că îi ajută pe tineri să verifice dacă ceea ce simt când consumă drogul este și real. Dacă vrei să verifici realitatea senzației de levitație, fă-ți o cruce chiar atunci, le spune el.
Un alt sfat, inspirat dintr-o tehnică duhovnicească a monahilor, este ca, în clipa când dependentul simte că-și pierde simțul realității, să numere de două-trei ori până la 10 – 20 – 30 pe degete, apăsând puternic. „Și, de două-trei ori făcând exercițiul acesta, iese din gândurile respective și revine în concret”, spune el.
Preotul a relatat cât de importantă este terapia spirituală în acest tratament – inclusiv pentru părinții adolescenților și tinerilor dependenți.
„Rugăciunea reprezintă abia începutul. Sunt și asistent social, terapeut, merg la ei, stau de vorbă în terapie de grup, după care merg și la un moment dat se spovedesc. «Vezi? Nu mai ai, tot trecutul tău s-a șters, Duhul Sfânt a șters toate și ești un nou născut, și atunci vezi așa o lumină». «Cum? Nu mai am toate astea?». «Nu. Tot ce ai supărat pe mama, pe tine, tot ce ai greșit nu mai există, de astăzi ești un om nou».”
Colivie pentru siguranța porumbeilor
La terapia de grup, tinerii primesc și un exercițiu care le pune viața în perspectivă: să scrie pe o foaie tot ce a fost bun și tot cea fost rău în viața lor în ultimii cinci ani, precum și ce-și doresc de la viață, ce priorități au sau ce lucruri le plac.
Preotul le spune tinerilor: „Aici este o pușcărie pentru porumbei, sunt gratii. Un porumbel, când s-a rătăcit, este ținut o perioadă într-o colivie și i se taie aripile. Noi tăiem aripa consumului, aripa vechilor obiceiuri, cam asta este detoxul”.
„Este tăierea aripilor, după care urmează în detox partea de vindecare cu rugăciune, cu terapie, cu medicamente, cu terapie de grup, cu consiliere socială, duhovnicească, un complex întreg, cu terapie prin sport, smulgem vechile obiceiuri, smulgem aripile cele vechi, când smulgem aripile mai iese și puțin sânge, adică durerea iese și cresc aripi noi, aripi noi care te învață să zbori spre destinația ta frumoasă.”
Cauzele creșterii consumului de droguri
„La ora actuală, părerea mea este că ne aflăm aproape la fel de sus cum a fost atunci când au fost legalizate așa-zisele etnobotanice”, a avertizat preotul de caritate.
„Consumul a crescut foarte mult, vârsta de debut a consumului a ajuns undeva aproape de 10-12 ani. Nu este doar un consum de canabis, și chiar și acel consum de canabis de multe ori este stropit cu noi substanțe psihoactive sau cu ketamină, MDMA, care creează mult mai repede dependență.”
Părintele Tudor Gheorghe spune că principala cauză a consumului ridicat de droguri este accesul foarte ușor la ele. Alte cauze: tinerii cedează mai ușor la presiunea anturajului și nu primesc suficientă afecțiune în familie.
„Dacă nu punem ceva în sufletul tinerilor, al copiilor, ei găsesc să umple acest gol afectiv chiar și cu drog”, a spus preotul.
„Drogul înseamnă moarte, drogul nu înseamnă viață. Viața în drog este o viață surogat. Nu este o viață reală, nu este o viață a bucuriei. Eu vin cu mesajul acesta: nu spune doar nu drogurilor, ci și bucură-te de tot ceea ce îți dă viața în afară de drog!”
„Nu încerca lucrul acesta, nu te lăsa pradă curiozității, pentru că mergi pe o cale a pieirii. Nu consider toxiocomania decât un flagel grav și o boală foarte gravă”, a adăugat Părintele Tudor Gheorghe.
„Acești copii sunt copii minunați, vreau să vă spun că în 12 ani am spovedit mii de tineri, sunt tineri frumoși și curați, tineri foarte inteligenți, care nu și-au mai găsit locul. Nu trebuie să-i blamăm, nu trebuie să-i considerăm păcătoși.”
„Revin cu acest mesaj: Drogul înseamnă moarte. Noi tinerilor le spunem așa: Tinere, adu-ți aminte de viață, cât este de frumoasă viața, caută orice, dar nu căuta moartea prin drog”, a mai spus preotul de caritate.
Centrul de Evaluare și Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineri „Sfântul Stelian” este o unitate sanitară aflată în subordinea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București. Pacienții primesc tratament de substituție, consiliere psihologică, servicii de ergoterapie și au acces la sală de gimnastică medicală și la un cabinet de stomatologie.
Părintele Tudor Gheorghe este autorul primei curricule de competenţe în adicţii pentru medicii de familie, are un doctorat în Asistenţă socială și este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Este membru fondator al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România.
Credit foto / Sursa: Basilica