La câteva ore după ce au sărbătorit decizia Consiliului European de a deschide negocierile de aderare a Ucrainei la UE, ucrainenii s-au confruntat cu o piedică din partea Ungariei privind ajutorul financiar de 50 de miliarde de euro. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat, însă, că, în următoarea perioadă, statele nordice vor oferi Ucrainei mai multe pachete financiare şi militare.
Ziua de 14 decembrie a fost o zi extrem de importantă pentru ucraineni. Au primit mult-aşteptata decizie din partea Consiliului European de deschidere a negocierilor pentru aderare, în ciuda opunerii prim-ministrului Viktor Orban.
Deşi liderul ungur anunţase anterior că se va opune acestei decizii, ştim că a fost de acord să iasă din sala de negocieri şi să permită liderilor UE să adopte o decizie fără el. Ungaria încă mai poate bloca aderarea Ucrainei la UE, întrucât de la începerea negocierilor până la aderarea completă vor mai fi luate decizii pe care Ungaria le poate împiedica.
Cu toate acestea, în privinţa ajutorului de 50 de milioane de euro pentru Ucraina, Orban şi-a menţinut poziţia. A reuşit să blocheze acest ajutor pe care Uniunea Europeană l-ar fi oferit ucrainenilor.
26 de lideri sunt de acord cu acest ajutor şi există speranţe că şi Ungaria va fi, în cele din urmă. Liderii UE se vor reuni la începutul anului următor pentru a încerca să îl deblocheze.
Blocarea ajutorului financiar pentru Kiev vine, însă, ca o lovitură pentru ucraineni pentru că, tot în această perioadă, există şi semne de întrebare cu privire la ajutorul financiar american, blocat şi acela în Congres. Şi în SUA au loc negocieri temeinice între liderii americani, care vor ca Administraţia Biden să se concentreze mai mult pe securitatea internă, cea a graniţelor americane, decât pe susţinerea Ucrainei sau a Israelului.
Pe acest fond, al lipsei unor ajutoare substanţiale de la UE sau de la SUA, singura opţiune a Ucrainei este stabilirea de acorduri bilaterale pentru obţinerea unor pachete financiare sau militare de la diverse state, separat.
Preşedintele ucrainean a transmis chiar ieri seară că vor fi anunţate mai multe pachete militare în viitorul apropiat. Danemarca va oferi un ajutor militar de un miliard de dolari, Norvegia va trimite un pachet militar de 400 de milioane de dolari, Finlanda, Islanda şi Suedia, de asemenea, pregătesc anumite pachete militare. Chiar şi Argentina, ţară pe care preşedintele a vizitat-o de curând, ar putea dona Kievului două elicoptere sovietice Mi-171E.