Întrucât SUA nu au reuşit nici până acum să aprobe ajutorul financiar pentru Ucraina în valoare de 60 de miliarde de dolari (suma totală este de 105 miliarde de dolari, dar include ajutor atât pentru Ucraina, cât şi pentru Israel), statele europene se gândesc la stabilirea unui nou forum de susţinere a Ucrainei, similar Grupului de Contact pentru Ucraina, condus de SUA, însă fără participarea americanilor, scrie Breaking Defense, în baza unor declaraţii ale unui fost ministru al apărării din Ucraina.
Andrii Zagorodniuk, preşedinte al Centrului pentru Strategii în Apărare, un think-tank ucrainean de securitate, şi fost ministru al apărării, a declarat pentru BD că SUA au făcut o mare greşeală că nu au aprobat ajutorul de 105 de miliarde de dolari, care ar fi permis trimiterea de ajutoare Ucrainei şi Israelului.
Acesta susţine că europenii se gândesc acum la crearea de formate noi, pentru că SUA nu mai pot juca un rol important în cele existente, îndepărtându-se deja de susţinerea lor pentru Ucraina.
De asemenea, există informaţii potrivit cărora secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus mutarea Grupului de Contact (prezidat de Lloyd Austin şi care are întâlniri lunare) în cadrul NATO tocmai pentru a-i „proteja” progresul de activităţile politice ale SUA.
Zagorodniuk a mai spus şi că, pe fondul lipsei de muniţie a Ucrainei, Rusia „face mici progrese acum, bazându-se pe dezechilibrul de muniţie” (n.r. dintre cele două ţări). Acesta susţine că progresul se materializează în ocuparea a sute de metri sau câţiva kilometri din teritoriul ucrainean şi că ruşii se concentrează pe obţinerea unor avantaje în contextul dificultăţilor întâmpinate de ucraineni în materie de echipamente militare.
În prezent, din Europa, Germania este cel mai mare donator de echipamente militare al Ucrainei, atingând suma de 5,4 miliarde de dolari, şi este urmată de Franţa, cu 4,1 miliarde de dolari. Comparativ cu sumele acordate de SUA Ucrainei, însă, acestea sunt mici, întrucât americanii au trimis până acum ucrainenilor „ajutoare” militare de 44,2 miliarde de dolari.
Credit foto / Sursa: Monitorul Apărării si Securității