Astăzi, în a treia zi a lunii iulie se pomenesc: Sfântul Mucenic Iachint, celui dintre sfinti Parintelui nostru Anatolie (patriarhul Constantinopolului); Sfinții Mucenici Teodot și Teodota; Diomid, Evlampie, Meliton, Petru, Asclipiodot și Golinduh; cât și pomenirea Sfinților Mucenici Marcu și Mochian.
Sfântul Mucenic Iachint era din Cezareea Capadociei și a trăit în vremea împăratului Traian (98-117).
Pe când avea vârsta de 20 de ani slujea la paza camerelor împărătești, adică era cubicular. În taină, era creștin și Îl preamărea pe Dumnezeu, păzind poruncile Sale. Împăratul Traian însă era păgân și prigonitor al creștinilor.
Pe când era o sărbătoare a păgânilor, Sfântul Iachint a fost pârât de un ostaș că este creștin și că se roagă unui anume Iisus, numindu-L Dumnezeul său. Deci, mâniindu-se cumplit împăratul, a poruncit că Sfântul Iachint să fie adus înaintea lui. Silit fiind să mănânce din cărnurile jertfite idolilor, tânărul creștin a refuzat, mărturisind cu mult curaj pe Hristos-Domnul. Pentru aceasta a fost cumplit bătut pe tot trupul, apoi a fost întemnițat.
În temniță, Sfântului Iachint i se aducea să mănânce numai carne de jertfă și nimic altceva. Împăratul poruncise temnicerilor să nu-i dea lui pâine și mâncare curată, că astfel să-l silească să mănânce din bucatele spurcate.
Viteazul nevoitor al lui Hristos nu a voit să guste din ele și, după 40 de zile. Slăbind de foame, și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu pe data de 3 iulie 108.
Sfântul Mucenic Iachint s-a arătat prin rugăciune mai tare decât prigonirile, iar numele lui Iachint, care înseamnă o „piatră prețioasă“, a fost împlinit în viața sa, pentru că s-a arătat un mărgăritar de mult preț al Bisericii lui Hristos, pentru că a strălucit lumina Soarelui Hristos. El a împodobit cetele mucenicilor, asemănându-se raiului, care a fost asemănat de Hristos cu „un mărgăritar de mult preț“ pentru care omul înțelept vinde tot ce are pentru a-l cumpăra. Puterea și valoarea mărgăritarului Iachint a fost, de asemenea, și prilej de rușinare pentru cei ce adorau creatura în locul Creatorului, închinându-se la pietre, arătându-le lor că Hristos este „Piatra cea din capul unghiului“, care dăruiește sens edificiului întregului univers, și „piatra cea duhovnicească“ din care a ieșit apa cea vie a Duhului Sfânt în pustia lumii acesteia.
Surse: https://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/sfantul-mucenic-iachint-120031.html