În această zi de 15 iunie sunt pomeniți Sfinții: Prooroc Amos, Mucenic Dula, Mucenic Narsi, Apostol Ahaic (care de foame şi de sete s-a săvârşit), Sf. Fortunat (care de sabie s-a săvârșit), Cuviosul Ortisie, Sfânta Muceniţă Gravs (care de sabie s-a săvârşit), Părintele Augustin, episcopul Hiponei, dar și Fericitul Ieronim.
Fericitul Ieronim s-a năcut cu numele Sophronius Eusebius Hieronymus, în anul 347, în localitatea Stridon, în Italia de Nord, la granița dintre Panonia și Dalmația, Bosnia-Herțegovina de astăzi. La doisprezece ani a fost trimis să studieze la școala lui Aelius Donatus care trezi în el gustul pentru retorica, aici, la Roma, a învățat latina, greaca numită koin (dialectul popular vorbit în bazinul mediteranean), arta vorbirii şi filosofia. A primit botezul la vârsta de 20 de ani, din mâinile papei Liberios. La Treveri, în Galia, a descoperit viaţa mănăstirească. La Roma a intrat într-o obşte de prieteni, unde a început învăţătura Scripturii şi a cunoscut catacombele romane. In urma unei neînţelegeri cu ai săi şi scârbit de deşertăciunile Romei, a făcut prima călătorie în Răsărit, cercetând mănăstirile din Grecia, Tracia, Asia Mică, Cilicia, şi s-a stabilit în Antiohia. S-a retras apoi în pustia Calsis, din Siria, unde a trăit o perioadă de patru ani de nevoinţe ascetice, luptând împotriva patimilor. În această perioadă a învăţat limba ebraică. Revenind în Antiohia, a primit darul preoţiei, apoi a făcut o călătorie la Constantinopol, atras de faima cuvântărilor Sfântului Grigorie de Nazianz şi a stat acolo doi ani, ascultându-i cuvintele.
Îl regăsim, din nou la Roma, unde viaţa lui a luat un drum statornic. Papa Damasus l-a luat ca diac al său, cu ascultarea de a revedea textul Bibliei în limba latină, numită, mai târziu, Vulgata. După ce papa Damasus a murit, fericitul Ieronim s-a retras, din nou, în Palestina şi s-a stabilit la Betleem, unde a întemeiat trei mănăstiri. A început, atunci, o perioadă de strădanii cărturăreşti, care a ţinut 30 de ani. A alcătuit multe scrisori, îndemnând pe credincioşi la o viaţă curată şi păzirea poruncilor Domnului. Pe călugări i-a învăţat arta copierii manuscriselor.
Împovărat de bătrâneţe şi de neîncetate nevoinţe, Cuviosul Ieronim a murit la Betleem, în anul 420. Ne-au rămas de la el Vulgata, numeroase alte traduceri, omilii, comentarii la cărţile Sfintei Scripturi, lucrări de istorie bisericească şi scrisori de îndrumare duhovnicească.
Scene din viața Fericitului Ieronim au pictat artiști precum: Hieronymus Bosch, Lucas Cranach cel Bătrân, Leonardo da Vinci, Francisco de Zurbarán, Salvador Dalí etc. Una dintre înfățișările Fericitului Ieronim este cea de pustnic sumar îmbrăcat, având în chilia sa numai crucea, craniul și Biblia. Atributul său iconografic este un leu, căruia conform legendei i-a scos un spin din picior.
Fericitul Ieronim este și va rămâne pentru noi iocoana cărturarului creștin.
*Izvoare:
https://doxologia.ro/viata-fericitului-ieronim
https://www.calendar-ortodox.ro/luna/iunie/iunie15.htm