În a douăzeci și opta zi a lunii iunie se pomenesc: Sfântul Mucenic Papia, Dreptul şi fericitul Serghie Magistrul (care a întemeiat Mănăstirea Născătoarei de Dumnezeu cea din Nicomidia, ce se zice a lui Nichitiat – sec. IX); Sfântul Mucenic Macedonie, Cuviosul Ulchian, Sfântul Pavel doctoral; tot în această zi este pomenirea: Sfinţilor doi tineri (care răstigniţi fiind, s-au săvârşit), aflării cinstitelor moaşte ale Sfinţilor Mucenici Chir şi Ioan, Sfântului Moise cel depărtat din lume, Donag (episcopul Libiei), Sfinţilor şaptezeci de Mucenici cei din Schitopolis, Sfinţilor trei Mucenici cei din Galaţia, Cuviosului Magnu.
Sfinții Mucenici Chir și Ioan („doctori fără de arginți”), făcători de minuni au trăit pe vremea împărăţiei lui Diocleţian. Chir era din cetatea Alexandriei, iar Ioan din cetatea Edesei, şi fiind uniţi amândoi pentru tocmirea lucrurilor lor umblau şi tămăduiau toată boala şi toată slăbiciunea, şi îndemnând pe mulţi spre mucenicie au fost vădiţi la stăpânitorul locului, care aducându-i înaintea lui, i-a dat la tot felul de chinuri, apoi le-a tăiat capetele.
Iar cinstitele lor trupuri fiind îngrijite şi ascunse de oameni credincioşi din pricina păgânătăţii ce era atunci, pe vremea împărăţiei lui Arcadie şi a lui Teofil patriarhul Alexandriei, au fost aflate cinstitele şi sfintele lor moaşte, a căror pomenire o prăznuim duhovniceşte, pentru că în această zi în care s-au aflat aceste sfinte comori din pământ, mulţime de credincioşi cu multe boli s-au învrednicit de toată tămăduirea. Astfel: îndrăciţii se vindecau, bolnavii se lecuiau, orbii vedeau, ologii umblau, şi tot leacul şi tămăduirea se da oamenilor. Şi nu se făceau acestea numai pe vremea aceea, ci şi până astăzi, cei ce merg cu credinţă la dânşii îndată dobândesc tămăduirea, întru slava şi lauda Celui ce i-a slăvit pe dânşii, Hristos, Dumnezeul nostru. Pomenirea celor doi Mucenici se face în ziua de 31 ianuarie.
Sfântul Mucenic Papia a trăit pe vremea lui Diocleţian şi Maximian, cinstind şi propovăduind pe Hristos, din început de la strămoşii lui. Dar fiind pârât, a fost prins, şi stând înaintea stăpânitorului, a fost silit să aducă jertfă, iar el nesupunându-se, ci mai vârtos ocărând pe guvernatorul, l-a pornit spre mânie. Şi îndată l-au luat patru inşi, l-au pus jos şi a fost bătut mult cu vine crude, după aceea îl băgară într-o căldare mare, ce era plină de untdelemn şi cu seu, de fierbea pe foc şi era minune şi groază ceea ce se vedea: om îmbrăcat cu focul ca şi cu o haină. Şi a răbdat acel chin, din care pricina pe mulţi i-a tras spre credinţă în Hristos. După aceea sfântul a fost supus la nenumărate şi felurite cumplite chinuri. Apoi sfântul îşi primi sfârşitul prin sabie, întru slava şi lauda lui Dumnezeu.
Credit foto: unitischimbam.ro / ro.orthodoxwiki.org
Surse:
https://www.calendar-ortodox.ro/luna/iunie/iunie28.htm