Școala Doctorală de Teologie „Isidor Todoran” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș‑Bolyai” din Cluj‑Napoca a organizat, în perioada 4‑5 iunie, Simpozionul internațional dedicat doctoranzilor, cu tema „Liturghie, Filantropie, Dăruire. Tradiție și actualitate în pastorația și îngrijirea bolnavilor, ca mărturie creștină”. Simpozionul a fost încadrat în seria de manifestări dedicate Centenarului învățământului teologic ortodox universitar clujean (1924‑2024), iar tema aleasă a fost dedicată Anului omagial 2024, „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.
Ediția din acest an s‑a desfășurat în format hibrid, fizic și online, iar cei 52 de doctoranzi din țară și străinătate au prezentat și dezbătut teme de actualitate încadrate în tematica simpozionului, în cadrul celor patru secțiuni (teologie‑istorie, teologie sistematică, teologie biblică și teologie practică).
În partea inaugurală a manifestării au vorbit pr. prof. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran”, și arhim. prof. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj‑Napoca. De asemenea, a fost transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Concluziile au fost prezentate miercuri, 5 iunie, de părintele Vasile Stanciu, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Ierarhul i‑a felicitat pe participanți şi pe cei implicați în organizarea manifestării.
Un segment inedit al simpozionului a fost dedicat referatelor doctoranzilor din străinătate, mai precis din Germania, Republica Moldova, Irlanda.
Lucrările prezentate vor fi publicate în „Studia Theologica Orthodoxa Doctoralia Napocensia”, revista de specialitate a Școlii Doctorale de Teologie clujene.
Credit foto / Sursa: ziarul Lumina