„Lucrăm acum la un proiect de modificare a structurii anului școlar care dă (școlilor – n.red) posibilitatea să organizeze aceste activități specifice „Școlii altfel”, respectiv „Săptămâna verde”, și în perioada desfășurare a examenelor”, a declarat Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, la Canal 33. Declarația vine în contextul în care probele scrise de Bacalaureat 2025 încep pe 10 iunie și ceilalți elevi de clasele Pregătitoare – a XI-a încă au ore de curs până pe 20 iunie.
„Iar acolo unde nu se poate, conducerea unității de învățământ va identifica soluții prin reorganizarea programului de lucru al școlii”, a precizat secretarul de stat.
Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 13 iunie 2025. Evaluarea Națională 2025 are loc în perioada 23-27 iunie, potrivit calendarului publicat în Monitorul Oficial. Proba la Limba română se va desfășura pe 23 iunie, iar proba la Matematică este programată pe 25 iunie.
Amintim că probele scrise de la BAC 2025 încep pe 10 iunie, la patru zile după ce elevii de clasa a XII-a sau a XIII-a termină cursurile anului școlar 2024-2025. Înscrierea pentru sesiunea de vară se face în două etape. Mai întâi pe 16-20 decembrie pentru probele de competențe, apoi în perioada 2-6 iunie 2025 pentru probele scrise.
Întrebat „cum vor gestiona profesorii activitatea cu clasele de a VIII-a sau cu cele gimnaziu în condițiile în care trebuie să se susțină examenul de bacalaureat?”, Florian Lixandru a răspuns: „Examenul de bacalaureat se organizează în centre de examen. Centrele de examen presupun existența a cel puțin 250 de candidați. Practic, se vor organiza centre de examen cu respectarea acestei condiții de minim 250 de candidați, poate și mai mult în funcție de capacitate fiecărei școli. Și atunci vom încerca pe cât posibil să reducem numărul unităților de învățământ care vor organiza examen în ziua respectivă.
Totodată, unitățile de învățământ vor avea posibilitatea ca în săptămâna respectivă să organizeze „Școala altfel”, de exemplu, sau „Săptămâna verde”, pentru că lucrăm acum la un proiect de modificare a structurii anului școlar care dă posibilitatea să organizeze aceste activități specifice „Școlii altfel”, respectiv „Săptămâna verde”, și în perioada desfășurare a examenelor, astfel încât să nu perturbăm activitatea. Iar acolo unde nu se poate, conducerea unității de învățământ va identifica soluții prin reorganizarea programului de lucru al școlii. Practic, vor veni în tura de după-amiază astfel încât să nu fie afectată. Și vom avea grijă ca acolo unde avem și gimnaziu și liceu să nu organizăm centru de bacalaureat, elevii să meargă în altă unitate de învățământ, unde este strict învățământ liceal.”
Luni seară, ministrul Educației, Ligia Deca, a fost întrebată la TVR 1 dacă se poate ca examenului de bacalaureat să fie organizat după încheierea cursurilor anului școlar, după cum au solicitat profesorii de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București.
Răspunsul Ligiei Deca a fost că „nu se poate. Structura anului școlar a fost deja anunțată, la fel și perioada examenelor naționale. Motivele pentru care am optat pentru această variantă au fost și ele anunțate. Au fost ca urmare a feedbackului public. Știm cu toții ce temperaturi au fost în acest an, dar nu este vorba doar despre asta. Este vorba, de exemplu, și despre mulți absolvenți care voiau să meargă înspre universități, care finalizează etapa de înscriere foarte repede, și atunci acest bacalaureat care se întindea mult în luna iulie le limita acest drept de a se înscrie în învățământul superior.”
Sursa: Edupedu