Ministerul Educației invită unitățile de învățământ preuniversitar să inițieze proiecte de prevenire a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar.
Astfel, Ministerul Educației acordă 1.407.473 de lei pentru cel puțin 250 de școli. Numărul estimativ al beneficiarilor: de 20.000 de elevi și 10.000 de părinți.
Unitățile de învățământ se pot înscrie la CJRAE/CMBRAE până pe 10 decembrie 2023.
CJRAE, respectiv CMBRAE, selectează unitățile de învățământ și sprijină desfășurarea activităților.
„Încurajăm parteneriatele cu organizații nonguvernamentale, instituții publice și alte entități.
În 6 luni de la data intrării în vigoare a Legii nr. 198/2023, Ministerul Educației aprobă Planul național de combatere a violenței școlare (PNCVS).
Pe baza PNCVS, ROFUIP și a unei evaluări a climatului școlar, în colaborare cu reprezentanții elevilor, reprezentanții părinților și cu instituțiile locale abilitate, precum serviciul siguranță școlară, serviciul public de asistență socială, direcția generală de asistență socială și protecția copilului, unitățile de învățământ adoptă planuri de prevenire și reducere a violenței în școli”, au menționat cei de la Ministerul Educației.
Bugetul maxim care poate fi alocat unei unități de învățământ este 4.000 de lei.
Programul de prevenire a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar se va desfășura pe parcursul anului școlar 2023-2024.
Bugetul total al programului este alocat de Ministerul Educației, prin Mecanismul Național de Susținere a Prevenirii Criminalității gestionat de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.