La Centrul de Dezvoltare Durabilă „Țara Hațegului-Retezat” al Academiei Române s-a desfășurat, în perioada 31 iulie – 4 august 2023, cea de-a doua ediție a Școlii de vară „Sub semnul istoriei“. Au participat elevii care au câștigat bursă de merit din partea Academiei Române pentru anul școlar 2023-2024.
Luni, în prima zi, participanții s-au întâlnit cu acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și cu acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române. Primul le-a vorbit despre istoria Țării Hațegului, iar al doilea a analizat împreună cu elevii câteva elemente ale relației dintre noua revoluție tehnologică și lumea contemporană.
La discuții au mai participat acad. Florin Filip, președintele Secției de știința și tehnologia informației, și prof.univ. Vasile Pârvulescu, membru corespondent al Academiei Române.
În cea de-a doua parte a primei zile, elevii au vizitat Rezervația de zimbri din Hațeg, Complexul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș și Mănăstirea Prislop.
Cele cinci zile de tabără au avut un program dens, în care elevii bursieri au călătorit și investigat, sub îndrumarea specialiștilor, o serie de obiective istorice și geografice ale Țării Hațegului: Complexul de la Sarmizegetusa Regia, Cetatea Devei, Castelul Huniazilor din Hunedoara, Biserica din Sântămărie Orlea, Cetatea Mălăiești, Peștera Bolii din Petroșani, Observatorul Astronomic Berthelot al Academiei Române.
Membrii Academiei au fost atât de impresionați de doi dintre tinerii din acest an, încât au suplimentat fondul de burse din resurse personale.
Astfel, două dintre burse sunt acordate din fondurile personale a doi dintre membrii comisiei de evaluare și selecție a bursierilor: academician Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, și prof.univ. Mihai Ducea, membru corespondent al Academiei Române.
Centrul de Dezvoltare Durabilă „Țara Hațegului-Retezat” este situat în localitatea General Berthelot, județul Hunedoara.
Școala de vară „Sub semnul istoriei“ este coordonată de prof. univ. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române. Ea face parte dintr-un program mai amplu, inițiat în 2019 și intitulat „Academia Română în dialog cu tinerii“.
Programul are ca scop susținerea și promovarea tinerelor talente din școli și universități și este gândit pe mai multe direcții de acțiune, între care: acordarea de burse elevilor din medii defavorizate, care au performanțe școlare; organizarea unor școli de vară pentru olimpici; acordarea de premii speciale.
Credit foto: Academia Română / Basilica.ro