Comisia Europeană a respins cererea Ungariei şi a Slovaciei de a declanşa o procedură de consultare de urgenţă cu Ucraina din cauza sancţiunilor impuse de Kiev producătorului rus de petrol Lukoil, a declarat vineri un purtător de cuvânt al CE, relatează Reuters și Agerpres.
„Serviciile Comisiei au ajuns la concluzia preliminară că nu par să se justifice consultări de urgenţă”, a declarat purtătorul de cuvânt.
El a spus că Bruxellesul nu are indicii că sancţiunile Ucrainei au provocat un risc pentru securitatea europeană şi aprovizionarea cu energie, întrucât petrolul rusesc continuă să curgă prin oleoductul Drujba care leagă Rusia, via Ucraina, cu Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria, scrie Calea Europeană.
„Se pare că sancţiunile impuse de Ucraina asupra Lukoil nu afectează operaţiunile de tranzit de petrol în desfăşurare prin Drujba efectuate de societăţi comerciale, atât timp cât Lukoil nu este proprietarul oficial al petrolului”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
În urmă cu trei săptămâni, Ungaria s-a alăturat Slovaciei și a solicitat ajutorul UE în disputa iscată cu Ucraina pe tema Lukoil, ambele țări membre UE încercând să profite de normele europene pentru a-și menține accesul la un produs la preț redus la care aproape toate celelalte țări au renunțat. Doar că acest lucru provoacă frustrate în rândul diplomaților UE de la Bruxelles, care consideră că Budapesta trebuie să culeagă ceea ce a semănat, conform Calea Europeană.
Mișcarea celor două state vine în urma sancțiunilor ucrainene care blochează tranzitul țițeiului vândut prin conducte de cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia, Lukoil, ceea ce ar putea priva cele două țări de o treime din importurile lor de petrol.
Ungaria și Slovacia au apelat la regulament, susținând că sancțiunile încalcă un acord comercial încheiat în 2014 între Kiev și UE și solicitând intervenția Comisiei Europene.