Instalarea unor sisteme de supraveghere audio-video în toate școlile, „fără discriminare, fără acordul celor implicați”, reprezintă o măsură „clar neproporțională și în contradicție cu articolul 8 din Convenția Europeană privind Drepturile Omului, care protejează dreptul la viață privată”. Așa a apreciat Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI), într-o intervenție la Europa FM pe tema schimbărilor de acest fel propuse printr-un proiect de ordonanță de urgență prezentat luni de ministrul Ligia Deca.
Potrivit lui Bogdan Manolea, „a vorbi despre o măsură pentru toate școlile fără consultarea acestor oameni este, pur și simplu, o inepție”.
Comentariile lui Manolea, a cărui organizație militează pentru protejarea vieții private în condițiile schimbărilor tehnologice, vizează propunerile ca în sălile de clasă să fie folosite camere audio-video fără acordul părinților și al profesorilor, ca măsură de protecție și de prevenție a actelor de violență. În proiectul de ordonanță se precizează că școlile sunt cele care își asumă răspunderea cu privire la aplicarea reglementărilor europene în domeniu.
Punctul de vedere exprimat de Bogdan Manolea, directorul ApTI, la Europa FM:
„În mod clar, să instalezi astfel de sisteme, fără discriminare, fără acordul celor implicați – fie că vorbim de profesori, de părinți, dacă e vorba de acordul lor pentru copiii minori, sau de copiii majori, și aici e o discuție legată de momentul în care copiii pot să discearnă, să își dea consimțământul pentru această supraveghere – o astfel de măsură este clar neproporțională și în contradicție cu Articolul 8 din Convenția Europeană privind Drepturile Omului, care protejează dreptul la viață privată. A vorbi despre o măsură pentru toate școlile fără consultarea acestor oameni este, pur și simplu, o inepție”.
Bogdan Manolea a dat exemplu unui profesor de Muntenegru, pentru a exemplifica problemele asociate supravegherii video în clase:
„Un caz de manual: un profesor din Muntenegru s-a plâns la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului – n.red.) că este supravegheat video în sala de curs, ceea ce este o încălcare a dreptului de viață privată, existând viață privată la locul de muncă. Și, în acel caz, CEDO i-a dat dreptate profesorului respectiv, subliniind faptul că, într-adevăr, este o încălcare a dreptului la viață privată la locul de muncă”.
Iar directorul ApTI a precizat pentru postul de radio că a transmis, anterior, semnale, „chiar și de la declarațiile anterioare ale doamnei ministru, care mergeau în aceeași direcție”, pentru a arăta că „o asemenea măsură este contrară principiilor protecției datelor”. El a spus că a sugerat consultări cu autoritatea competență în domeniu, „dar n-am primit niciun feedback”.
Credit foto / Sursa: Edupedu