Moscova a lansat noi amenințări privind crearea unui coridor terestru spre regiunea separatistă transnistreană după ce Chișinăul a luat decizia de a reduce numărul diplomaților ruși acreditați în Republica Moldova.
Mai exact, senatorul rus Vladimir Djabarov a declarat că trupele ruse nu vor pleca din Transnistria, iar Moscova va face ,,totul” pentru crearea coridorului terestru în regiunea separatistă, unde ar fi sute de mii de oameni cu pașapoarte rusești.
„Trebuie să ne gândim serios la cetățenii noștri din Transnistria, nu vom merge nicăieri de acolo și vom face totul pentru a crea un coridor terestru de comunicare directă între Rusia și ea, pentru a asigura siguranța cetățenilor și a forțelor de menținere a păcii ruse dislocate acolo”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei pentru Relații Internaționale din Consiliul Federației citat de presa rusă.
Oficialul de la Moscova a mai spus că Rusia ar putea răspunde „la acțiunile neprietenoase” din ultima vreme ale Chișinăului, interzicând importul produselor și restricționând accesul cetățenilor din R. Moldova care muncesc în Rusia.
De asemenea, el a insinuat că „partea rusă poate lua anumite măsuri sensibile pentru actuala guvernare de la Chișinău” și în ceea ce ține de prețul gazului rusesc care ajunge în Republica Moldova.
Reacția senatorului rus a venit după ce acum două săptămâni Republica Moldova a decis să reducă personalul de la Ambasada Rusiei la Chișinău la 25 de persoane de la nivelul actual de peste 80, începând cu data de 15 august.
Autoritățile de la Chișinău au menționat atunci că o astfel de măsură va stabili paritatea cu Ambasada R. Moldova la Moscova. Decizia respectivă a fost luată la câteva zile după ce jurnaliștii de investigație au relatat că pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău sunt instalate 28 de antene care cel mai probabil sunt folosite la interceptări și spionaj.
Amintim că armata rusă nu s-a retras din stânga Nistrului nici până astăzi, așa cum urma să o facă în urma angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul, în 1999. Rusia menține în regiunea transnistreană a Republicii Moldova circa 1.500 – 2.000 de soldați și controlează depozitul de la Cobasna, unde sunt stocate circa 20 000 de tone de muniții vechi sovietice.
Credit foto: Info Prut
Sursa: InfoPrut.ro