Forţele armate ruseşti desfăşoară acţiuni ofensive, în Ucraina, pe trei direcţii, scrie ISW. Potrivit analiştilor, ruşii îşi concentrează eforturile pe direcţiile Kupiansk, Liman şi Avdiivka, cel din urmă oraş fiind recent ocupat după retragerea ucrainenilor.
După retragerea ucrainenilor din Avdiivka şi ocuparea acestui oraş de către forţele ruseşti, ISW şi alţi analişti din Vest susţin că întârzierile occidentale privind ajutorul militar pentru Kiev, în special cel care vizează muniţia şi sistemele de apărare aeriană, au limitat eforturile ucrainene de a apăra Avdiivka de ruşi.
Lipsa de echipamente militare şi teama unei încetări complete a ajutorului venit din partea SUA au împins ucrainenii spre a disloca prea puţine echipamente pe front, fapt care a permis ruşilor să exploateze situaţia şi să lanseze operaţiuni de ofensivă în afara zonei Avdiivka, mai precis de-a lungul graniţei Harkov-Lugansk, încă de la începutul lunii ianuarie, 2024, şi pe direcţia Zaporojie, în ultimele trei zile.
Potrivit ISW, cele trei direcţii ale eforturilor ofensive ruseşti vor împiedica forţele ucrainene din a pregăti personalul şi echipamentele pentru o nouă contraofensivă.
Mai mult decât atât, analiştii subliniază că primăvara, când vremea este instabilă, iar terenul îngreunează mutarea echipamentelor militare pe câmpul de luptă, va îngreuna operaţiunile ucrainenilor pe front. Unii bloggeri ruşi deja scriu că terenul moale din sudul Ucrainei împiedică forţele ucrainene din a aduce noi rezerve în Zaporojie pentru a face faţă eforturilor ruseşti. Aceste condiţii vor îngreuna, însă, şi ofensiva ruşilor. Se preconizează că forţele ruseşti îşi vor securiza avantajele tactice în teatrul de operaţiuni, cât timp terenul şi vremea favorizează acest lucru, pentru a obosi forţele ucrainene şi pentru a-şi asigura poziţiile înainte de ofensivă.
Livrările de echipamente occidentale vor reîncepe, cel mai probabil, în toamna anului 2024, scrie ISW, care, de asemenea, subliniază că acestea oricum nu vor umple golul lăsat de o posibilă încetare completă a ajutorului militar venit din partea SUA. Deşi ajutorul europenilor este necesar, acesta nu va fi suficient pentru ca forţele ucrainene să stabilizeze frontul sau să reia iniţiativa în zonele în care îşi concentrează ruşii eforturile.
Capturarea oraşului Avdiivka demonstrează faptul că ruşii nu intenţionează neapărat să stabilească unele condiţii necesare unor câştiguri operaţionale mai largi, ci doar să forţeze ucrainenii să pună la bătaie mai mulţi militari şi echipamente militare, mai precis să îi extenueze. Ruşii au luptat în apropiere de Avdiivka încă de la începutul invaziei din 2022, dar şi-au intensificat acţiunile ofensive la mijlocul lunii octombrie, iar de atunci a reuşit să avanseze aproape 9 km în Avdiivka.
În toată această perioadă, din octombrie până în prezent, ruşii au pierdut, potrivit ucrainenilor, peste 47.000 de militari (30.000 răniţi grav şi 17.000 morţi), 364 de tancuri, 248 de sisteme de artilerie, 748 de blindate şi cinci aeronave. De asemenea, ruşii nu au reuşit să încheie o încercuire operaţională completă a oraşului în aceste patru luni, astfel că ucrainenii s-ar fi retras în condiţii optime din zonă, fără prea multe pierderi. Numărul pierderilor ucrainene în urma bătăliilor din Ucraina nu a fost făcut public.