România are ambiţii mari. Ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, a reiterat, joi, că România şi-a propus să producă drone, printr-un proiect comun al ministerelor economiei, apărării şi cercetării, inovării şi digitalizării.
Dronele ar urma să fie produse în ţara noastră, susţine ministrul Bogdan Ivan. Potrivit acestuia, în Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării există institute care au dezvoltat conceptul pentru cel puţin 10 drone, unele dintre ele cu o autonomie de până la şase ore. Ar mai exista şi concepte pentru drone cu o autonomie mai mică sau mai mare, de până la 24 de ore.
„Urmează să avem şi o întâlnire împreună cu cei doi miniştri de resort, cu cel al Economiei şi cu cel al Apărării, tocmai pentru a asigura o viziune integrată pe proiectul de drone al României. Instituţiile din coordonarea ministerului pe care-l conduc vor contribui cu expertiză pe partea de cercetare privitor la proiectul dronei româneşti. Noi, ca minister, venim cu tot ceea ce înseamnă expertiză în domeniul de cercetare, plus cercetarea aplicată. Împreună cu Ministerul Economiei facem transferul către piaţă şi transferul tehnologic către piaţă şi ne-am bucura foarte mult ca unul dintre beneficiarii acestor proiecte să fie şi Ministerul Apărării din România, şi nu numai”, a spus ministrul Ivan, la un briefing, joi.
Anterior, ministrul economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că au fost realizate memorandumuri pentru cinci companii din sectorul apărării pentru angajări suplimentare. Acesta a spus că unele dintre fabrici ar lucra în patru schimburi, pentru a avea o operativitate 24/24.
Românii produc deja drone militare
Nu este pentru prima dată când se vorbeşte despre producerea unor drone cu utilitate militară. Generalul-maior Teodor Incicaş, şeful Direcţiei pentru Armamente, declara, anul trecut, că România are un proiect românesc de dezvoltare a unor drone care ar putea zbura pe o distanţă de peste 100 de km, în baza unui concept al Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare.
De altfel, românii produc deja drone militare, care au fost şi folosite în câmpul de luptă. Compania privată Oves Enterprise, din Cluj, produce drone militare de deminare, numite Hyper Drone.
„Hyper drone este o platformă, practic, pe care noi o utilizăm cu diferite scopuri. Hyper drone este una dintre utilităţile acestei platforme. Noi, în total, avem 9 drone. Această platformă ajută la identificarea, maparea şi deminarea minelor terestre. Am văzut o necesitate în Ucraina, după izbucnirea războiului, în care foarte multe zone au fost minate, iar chiar după retragerea ruşilor aceste zone au rămas, în continuare, minate. Discutând cu autorităţile de acolo, ne-am dat seama că pierd câte un genist pe zi; este destul de greu să dezamorsezi o mină. (…) Ne-a venit ideea să facem o dronă care poate demina; folosind ultimele tehnologii, inclusiv IA, reuşim să identificăm, mapăm şi să detonăm aceste mine”, ne spunea CEO-ul companiei clujene, Mihai Filip, în urmă cu ceva timp.
Armata Română va avea drone Watchkeeper şi Bayraktar
Până la producerea propriilor drone, România s-a dotat cu drone Watchkeeper (21 de drone, adică şapte sisteme cu câte trei drone), produse de Elbit Systems, şi Bayraktar TB2 (18 drone: şase platforme cu câte trei drone fiecare), produse de compania turcească Baykar.
La începutul lunii trecute, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă a reieşit că militarii români sunt trimişi în afara ţării pentru a se antrena pe dronele Bayraktar, decizia fiind influenţată şi de războiul de la graniţele României.
„În vederea realizării şi menţinerii capabilităţii aferente achiziţiei sistemelor de avioane fără pilot la bord Bayraktar TB2 (foto jos), Ministerul Apărării Naţionale trimite personal militar pentru îndeplinirea unor misiuni în afara teritoriului naţional pentru executarea activităţilor de instruire pentru operare şi mentenanţă şi activităţi de sprijin în derularea programului de înzestrare, în conformitate cu prevederile contractului de achiziţie (…). Luând în considerare conflictul în desfăşurare din proximitatea graniţelor României şi starea actuală a înzestrării Armatei României se impune adoptarea unor măsuri urgente care să asigure achiziţia de echipamente şi tehnică militare, destinate înzestrării categoriilor de forţe întrucât pentru realizarea şi menţinerea capabilităţilor aferente achiziţiilor Ministerului Apărării Naţionale este necesară atât instruirea personalului destinat exploatării noilor mijloacelor tehnice intrate în dotare, cât şi executarea unor activităţi de sprijin în derularea programelor de înzestrare, ţinând cont de necesitatea urgentării reglementării unor drepturi specifice personalului de specialitate din structurile care vor avea în dotare sistemele de avioane fără pilot la bord Bayraktar TB2, în mod asemănător personalului care exploatează avioanele multirol ale Forţelor Aeriene, sistemele de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) ori sistemele de instalaţii mobile de lansare rachete anti-navă (SIML)”, se arăta în document.
Credit foto / Sursa: Monitorul Apărării si Securității