Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare militară străină către Guvernul României a rachetelor Javelin şi a echipamentelor aferente, pentru un cost estimat la 80 de milioane de dolari.
Agenţia de Cooperare pentru Securitate şi Apărare a emis certificarea necesară, notificând Congresul cu privire la această posibilă vânzare. Guvernul României a solicitat cumpărarea a două sute şaizeci şi trei (263) de rachete Javelin FGM-148F şi douăzeci şi şase (26) de unităţi de lansare Javelin Light Weight Command (LWCLU).
Pachetul logistic cuprinde, de asemenea, sisteme de antrenament, rachete de exerciţiu, asistenţă tehnică, alte echipamente şi servicii asociate etc. Costul total estimat este de 80 de milioane de dolari.
Contractorii principali vor fi Raytheon/Lockheed Martin Javelin Joint Venture din Orlando, FL şi Tucson, AZ. Nu există acorduri de offset cunoscute în legătură cu această potenţială vânzare.
Sistemele portabile antitanc Javelin şi-au dovedit eficienţa în războiul din Ucraina, forţând armata rusă să-şi modifice blindatele şi să construiască cuşti metalice deasupra lor. Rusia a pierdut mii de blindate în război. În vara anului 2022, preşedintele american Joe Biden explica succesul armatei Ucrainei, care reuşise să alunge trupele ruseşti din jurul Kievului: pentru fiecare tanc rusesc, Ucraina a avut 10 sisteme portabile antitanc.
Cu toate acestea, o rachetă Javelin nu este ieftină, preţul unei singure lovituri ajunge la 250.000 de dolari şi tot atât costă o unitate de lansare.
O rachetă cu diametru de 127 mm are o masă de 16 kg, la care se adaugă 6,5 kg tubul de lansare, şi poate distruge un tanc de la distanţa de 4 km. Racheta poate fi folosită în două moduri, atac direct sau sau de sus, mult mai eficient dacă blindatul nu are sisteme suplimentare de protecţie.
Racheta este de tipul „trage şi uită”, fiind ghidată printr-un senzor cu infraroşu, operatorul putând să se adăpostească imediat după lansare.
Credit foto / Sursa: Monitorul Apărării si Securității