Ministerul Apărării Naţionale a făcut paşi importanţi la finalul anului 2023 pentru recuperarea întârzierilor din achiziţiile militare şi a semnat pentru cumpărarea ultimelor trei sisteme de rachete antiaeriene PATRIOT, după ce primele patru au ajuns deja în România şi unul a fost deja operaţionalizat prin trageri la Capu Midia, dar şi a unui batalion de tancuri Abrams M1A2 SEPv3 (System Enhanced Package).
La acest moment, Armata României are în curs de semnare sau iniţiate un număr de 14 proiecte de înzestrare, de peste 6 miliarde euro în total. Cele mai importante sunt cele pentru achiziţia sistemelor antiaeriene cu rază mică şi foarte mică – ofertele se deschid astăzi, a două submarine, a două elicoptere H 215 M, cu capabilităţi de luptă la suprafaţa apei, a trei sisteme PATRIOT – HSAM etapa a doua, a unui batalion de tancuri Abrams, a obuzierelor autopropulsate şenilate grele de 155mm, a sistemelor de rachete antiaeriene cu raza foarte scurta de actiune, portabil – MANPAD, modernizarea sistemului de artilerie antiaeriana OERLIKON Model GDF 103 la standardul de sistem de artilerie antiaeriana cu capacitati CRAM, a muniţiilor pentru sistemele PATRIOT, HIMARS, aeronave F-16, a autovehiculelor tactice blindate tip usor – ATBTU, modernizarea a două Nave Purtatoare de Rachete etc.
Cu un buget de 95 miliarde de lei, aproximativ 20 miliarde de euro, 2,5% din PIB, MApN este ministerul cu cei mai mulţi bani destinaţi pentru investiţii, de aproximativ 6 miliarde euro.
Chiar dacă anul acesta încep să vină şi cele 32 de aeronave F-16 din Norvegia şi capacitatea de apărare a României va creşte, ţara noastră a ratat în 2023 achiziţia celor patru corvete şi modernizarea a două fregate, lăsând practic apele teritoriale fără apărare pe termen lung. Conform actualului buget, planurile MApN pentru achiziţia corvetelor sunt pentru perioada 2024-2027. Până atunci, vor fi modernizate cu rachete NSM navele mult mai mici, purtătoare de rachete, care nu pot avea şi sisteme performante antiaeriene. Pentru Forţele Navale, în 2023, MApN a achiziţionat două vânătoare de mine, la mâna a doua, din Marea Britanie, cu 150 milioane de euro, chiar dacă cea mai sensibilă situaţie de securitate pentru România este la Marea Neagră, unde zona economică exclusivă a ţării noastre nu poate fi folosită din cauza restricţiilor impuse de Federaţia Rusă.
Credit foto / Sursa: Monitorul Apărării si Securității