Rheinmetall arată profit record de pe urma muniţiilor de artilerie de 155 mm. În România, politicienii vorbesc de doi ani de iniţierea producţiei pentru astfel de muniţii, dar nu s-a mişcat nimic. În plus, la achiziţia obuzierelor de 155 mm, comanda de muniţie a fost dată producătorului, nu unei companii româneşti.
Romtehnica, companie a MApN, a demarat, la finalul lunii iulie 2023, o licitaţie restrânsă pentru achiziţia a trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm de nivel Batalion, inclusiv muniţia aferentă, contract cu o valoare estimată la peste 4,1 miliarde de lei (fără TVA), potrivit unui anunuţ publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).
La începutul acestui an, surse din apărare au dezvăluit că singura companie care a trecut în faza a doua este cea din Coreea de Sud, Hanwha Aerospace, cu obuzierele autopropulsate şenilate K9 Thunder de 155 mm, datorită unei condiţii pusă de MApN care viza producţia pe ultimii ani.
Conform contractului, în prima fază, România va achiziţiona 54 de obuziere necesare dotării a trei batalioane şi aproximativ 20.000 de lovituri de artilerie.
Contractul cuprinde 54 de obuziere de 155 mm autopropulsate şenilate, iar fiecare sistem este compus din 18 obuziere, 9 ţevi de rezervă, 12 maşini de transport şi încărcat muniţii, 9 posturi autopropulsate de observare de artilerie, 1 autostaţie meteorologică, 3 mijloace tehnice de evacuare a tehnicii avariate şi 3 sisteme de cercetare acustică.
Totodată, împreună cu Sistemul obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, furnizorul are obligaţia de a livra şi următoarele tipuri de muniţii: Lovitură 155 mm cu proiectile explozive (17.352), fumigene (324), de iluminare (324) şi inerte, pentru instruire (720).
Important va fi ce va face România după acest contract, deoarece muniţia achiziţionată nu este de ajuns nici pentru o săptămână de război, iar pentru completarea stocurilor ar putea fi implicată industria românească dacă va fi cooperare între Ministerul Apărării şi cel al Economiei.