Pregătirile Ministerului israelian al Apărării pentru evacuarea civililor şi invazia terestră pentru oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza sunt acum finalizate, forţele de apărare aşteptând „undă verde” de la prim-ministrul Benjamin Netanyahu, transmite presa israeliană.
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat pentru ABC News ieri seară, în ajunul invaziei terestre a oraşului Rafah, că „victoria este la îndemână” şi că este de acord cu preocupările civile prezentate de Statele Unite cu privire la operaţiune: „Vom face acest lucru oferind în acelaşi timp o trecere sigură pentru populaţia civilă, astfel încât să poată pleca”. „Cine ne spune să nu intrăm în Rafah, ne cere să pierdem războiul cu Hamas,” a completat Netanyahu. Cea mai mare provocare pentru armata Israelului este numărul mare, de peste un milion, de civili care s-au refugiat în oraşul Rafah.
Este ultimul act al războiului declanşat de atacul terorist al Hamas din 7 octombrie care a dus la moartea a 1.200 de israelieni şi alţi 250 au fost luaţi ostatici, dintre care 136 sunt încă în ascunzătorile de negăsit ale teroriştilor. Alţi peste 250 de militari israelieni au murit în luptele purtate din ultimele patru luni.
Locuitorii din Gaza au pierdut enorm, statisticile arată aproape 30.000 de morţi, din care Israelul precizează că aproximativ 10.000 sunt terorişti. Aproape 30 la sută dintre clădiri sunt avariate, iar infrastructura a avut enorm de suferit, de la drumuri la spitale, şcoli şi universităţi.
Chiar dacă armata Israelului, aşa cum se aştepta toată lumea, a învins uşor cele 24 de batalioane Hamas, nu a reuşit să localizeze şi să salveze ostaticii. De asemenea, nici vânătoarea liderului hamas Sinwar nu a fost încununată de succes până acum.
Este vital pentru Israel să găsească ostaticii în această ultimă mare bătălie a acestui conflict, pentru a îndeplini cele trei obiective stabilite chiar de Netanyahu: învingerea totală a Hamas, eliberarea ostaticilor, Gaza nu va mai reprezenta niciodată un pericol.
Dar marea provocare pentru Israel va veni chiar la finalul războiului. Pe plan intern, trebuie să explice cum au fost posibile atacul din 7 octombrie, reacţia întârziată a armatei şi eşuarea eliberării ostaticilor. Pe plan extern, Netanyahu se confruntă cu o mare presiune pentru recunoaşterea statului palestinian. UE a transmis semnale că doreşte existenţa a două state pentru o pace durabilă. Acelaşi lucru l-a precizat şi preşedintele Biden, dar şi liderii locali. Soarta politică a lui Netanyahu, care a provocat o criză internă înainte de război, prin introducerea unor reforme ce tăiau din puterea Curţii Constituţionale, este una incertă, chiar dacă Israelul câştigă războiul.
În Statele Unite, pregătirile sunt în curs de desfăşurare pentru a recunoaşte un stat palestinian fără consimţământul israelian. Antony Blinken a instruit recent echipa sa de birou să pregătească terenul pentru posibilitatea recunoaşterii americane sau internaţionale a unui stat palestinian unilateral şi fără coordonare cu Israelul, conform mai multor surse media israeliene, printre care şi Maariv Online.
Astfel, figurile politice din Israel sunt îngrijorate de activitatea intensă a guvernului american de a promova ideea înfiinţării unui stat palestinian în Cisiordania şi Gaza sub o autoritate unificată bazată pe ceea ce este definit ca o „autoritate palestiniană reînnoită” şi a început o activitate intensă de lobby.
Credit foto / Sursa: Monitorul Apărării si Securității