O rachetă balistică nord-coreeană cu rază scurtă de acţiune, folosită de Rusia în Ucraina, are peste 290 de componente venite din surse străine, cele mai multe dintre ele de la producători americani de piese, se arată într-un raport al CAR (Conflict Armament Research), o organizaţie britanică de investigaţii, scrie The War Zone.
Cel mai îngrijorător lucru este faptul că aceste componente americane au fost produse în ultimii trei ani, astfel că se pune problema eficienţei sancţiunilor americane asupra Coreei de Nord.
Raportul CAR se bazează pe resturile unei singure rachete nord-coreene KN-23 sau KN-24 cu rază scurtă de acţiune, care a fost recuperată din oraşul ucrainean Harkov, pe 2 ianuarie. Aceasta a fost printre primele confirmări cu privire la folosirea unei rachete balistice nord-coreene de către Rusia în Ucraina, deşi se speculase anterior faptul că cele două state cooperează şi că Phenianul ajută Moscova prin livrarea de echipamente pentru a fi folosite în război.
Şi purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al Casei Albe, John Kirby, anunţase anterior că Rusia primeşte de la nord-coreeni lansatoare de rachete balistice şi rachete balistice. În schimb, Phenianul ar primi avioane de vânătoare, rachete sol-aer, blindate şi alte piese şi tehnologii ruseşti.
Rachetele balistice cu rază scurtă de acţiune KN-23 şi KN-24 au o rază de 400-700 de km. KN-23 este similară ca aspect rachetei Iskander-M, iar KN-24 are mai multe lucruri în comun cu rachetele americane ATACMS.
CAR a descoperit că 75% din componentele acestei rachete nord-coreene folosite de ruşi în Ucraina sunt de origine americană, pe când 16% sunt de producţie europeană şi 9% de producţie asiatică.
Numele companiilor implicate – 26 în total – nu au fost dezvăluite de CAR. Cele mai multe dintre componente sunt electrice şi vizează sistemul de navigaţie al rachetei. Codurile componentelor respective au scos în evidenţă şi că acestea au fost produse înainte de martie 2023.
Credit foto / Sursa: Monitorul Apărării si Securității