Măsurile, sarcinile și responsabilitățile concrete, prevăzute în Planul comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri/alte substanțe cu efect psihoactiv, risc major la adresa siguranței naționale și individuale, „au un anumit grad de confidențialitate”, „pentru maximizarea rezultatelor”. Este răspunsul dat de Administrația Prezidențială la solicitarea Edupedu.ro de a face public documentul aprobat de CSAT.
Amintim: CSAT a decis în octombrie 2023 înființarea unui grup de lucru interministerial din care să facă parte procurori, reprezentanți ai 5 ministere și membri SRI. Edupedu.ro a cerut CSAT conținutul “Planului comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri/alte substanțe cu efect psihoactiv, risc major la adresa siguranței naționale și individuale”, după ce în baza acestui Plan, Ministerul Educației le-a cerut recent școlilor și liceelor, printr-o adresă, să desfășoare obligatoriu o activitate de prevenire a consumului de droguri în perioada 1-5 aprilie 2024. Este prima măsură din octombrie 2023, când a fost înființat grupul interministerial.
Răspunsul Administrației Prezidențiale (n. red care asigură comunicarea CSAT), arată că “măsurile, sarcinile și responsabilitățile concrete din Plan au un anumit grad de confidențialitate”, motivând prin faptul că astfel “resursele pot fi folosite eficient”, iar “rezultatele maximizate”. Ceea ce înseamnă că părinții, elevii sau profesorii, cei care sunt direct vizați de o parte dintre măsurile ce trebuie luate nu vor cunoaște ce responsabilitate are fiecare dintre cele 6 instituții implicate în elaborarea și aplicarea acestui Plan. Rezultatele în prevenirea și combaterea consumului de droguri nu pot fi urmărite dacă nu există responsabili direct vizați.
Cele 6 instituții implicate sunt: “membri nominalizați de către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Serviciul Român de Informații, procurori desemnați de către Ministerul Public și specialiști din instituțiile angrenate, precum și elaborarea unui plan comun de acțiune, aprobat la nivelul conducerii instituțiilor cu responsabilități în domeniu”.
Răspunsul conține obiective pe care și le dorește grupul de lucru interministerial fără să să precizeze și măsurile care vor fi luate și de către cine.
De exemplu, introducerea în curriculumul național a unui program dedicat prevenirii consumului de droguri, adaptat nivelurilor diferite de vârstă. În septembrie, 2023, PNL anunța că va propune ministrului Ligia Deca ca profesorii să predea o nouă disciplină în școli: Riscurile consumului de droguri, dar de atunci nu au apărut informații concrete despre cum ar putea fi abordată propunerea.
Un alt obiectiv anunțat de CSAT este “adaptarea la realitățile fenomenului drogurilor din perspectiva structural-organizatorică”. Din nou, nu sunt prezentare pași concreți, responsabilii sau un orizont de timp.
Răspunsul CSAT:
“Obiectivele, măsurile de ordin general și particular, sarcinile și responsabilitățile concrete prevăzute în „Planul comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri/alte substanțe cu efect psihoactiv, risc major la adresa siguranței naționale și individuale” au un anumit grad de confidențialitate pentru a crea premisele necesare utilizării eficiente a resurselor și maximizării rezultatelor, în scopul prevenirii și al combaterii eficiente a riscurilor generate de traficul și consumul de droguri la adresa siguranței individuale și colective a cetățenilor.
Potrivit art. 12, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, cu modificările și completările ulterioare, informațiile din domeniul apărării și securității naționale fac parte din categoria informațiilor clasificate, al căror regim, în ceea ce privește transmiterea lor, este circumscris exigențelor legale instituite prin Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, precum și prin Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării”, scrie în răspunsul CSAT.
În răspunsul CSAT se face trimitere la hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Țării prin care s-a decis constituirea unui grup de lucru interinstituțional, în data de 12 octombrie, „sub coordonarea Guvernului României, la nivel de secretar de stat”.
Se mai precizează în răspuns că „datele de interes public pe această tematică au fost comunicate după încheierea ședinței CSAT și pot fi consultate pe site-ul Administrației Prezidențiale”. Atunci, în data de 12 octombrie 2023, singurele informații făcute publice au fost legate de înființarea și componența grupului interministerial și o parte dintre obiective.
Obiectivele prezentate în răspunsul CSAT sunt mai multe decât cele din octombrie, dară fără să fie numiți și responsabili.
Credit foto / Sursa: Edupedu