Forțele Moscovei accelerează ritmul în Donbass pentru a încerca să recupereze întreaga regiune Donețk înainte de sosirea noroaielor de toamnă.
Într-un mesaj pe Telegram săptămâna trecută, prim-ministrul ucrainean Denys Chmyhal a asigurat că fortificațiile din regiunea Herson au fost finalizate în proportie de „97%”. În altă parte, pe front, situația este alarmantă. La doi ani și jumătate de la începutul războiului din Ucraina, perspectivele se întunecă din nou. „Cusăturile se rup” , insistă o sursă militară franceză. „Ucrainenii se îndreaptă către probleme majore” , continuă el, enumerând microofensivele lansate de Rusia, fie la nord de Harkov, la sud spre Robotyne, în direcția Chassiv Yar sau Toretsk. Sâmbătă, armata rusă a pretins controlul asupra satului Lozouvatské, la aproximativ treizeci de kilometri de Pokrovsk. Progresează în Donbass și se apropie de drumurile din Kramatorsk. Armata ucraineană continuă să fie sfâșiată.
Cu câteva luni în urmă, rușii înaintau tranșee cu tranșee. Astăzi, ei iau sate. Tempo-ul se accelerează. Ucrainenii par din ce în ce mai puțin capabili să-i oprească” , adaugă sursa franceză. Soldatul este pesimist, iar numeroasele întrebări deschise nu sunt un semn bun: va fi suficient fluxul livrărilor de muniții pentru a ține pasul? Va face mobilizarea ucraineană posibilă întărirea frontului? Rezultatul alegerilor americane va înclina războiul? „ Nu luptăm cu cantitatea, ci cu calitatea” , a explicat generalul Syrsky, șeful Statului Major al Armatei Ucrainene. Un depozit de petrol din regiunea Kursk a fost lovit duminică de drone ucrainene.
Lovind spatele logisticii rusești, Ucraina speră să încetinească operațiunile inamice. „Ucrainenii rezistă pentru că sunt cei mai deștepți” , asigură un ofițer francez. „Am inventat modalități de a lupta și de a câștiga împotriva uneia dintre cele mai puternice armate ale secolului XXI”, a asigurat fostul șef de stat major ucrainean, Valery Zaloujny, în cadrul unei conferințe organizate acolo în urmă cu câteva zile de think tank-ul RUSI. Dar, de asemenea, statul major observă că Rusia a învățat din greșelile sale trecute. Ea experimentează noi tehnici, cum ar fi folosirea motocicletelor în față pentru a câștiga viteză și a scăpa de dronele ucrainene.
Luptă pe tot frontul
„Operațiuni de luptă de intensitate diferită au loc pe întreg frontul”, a comentat joi generalul Syrsky la Telegram, pledând, ca răspuns, să impună Rusiei pierderi maxime atât pe câmpul de luptă, cât și în spatele acesteia. Pierderile au fost estimate de serviciile secrete britanice la o mie pe zi în iunie, un raport greu de susținut. Dar acest cost uman a permis forțelor ruse să progreseze. Într-un interviu acordat pentru The Guardian săptămâna trecută, generalul Syrsky a acordat victorii „tactice” adversarilor săi. A recunoscut și un dezechilibru de forțe. „În ceea ce privește echipamentul, raportul de putere este 1 la 2 sau 1 la 3” în favoarea Rusiei, a spus el, estimând că 520.000 de soldați ruși erau acum angajați în război, cu o țintă de 690.000 la sfârșitul anului. anul. El nu a dat nicio indicație cu privire la starea forțelor ucrainene.
Ei se trezesc în defensivă aproape peste tot și câștigurile modeste ale contraofensivei au fost șterse. „Ucrainenii se retrag pe alocuri și se reorganizează în altă parte pentru a ocupa mai bine funcțiile” , explică Yohann Michel, specialist în probleme militare la Institutul de Studii de Strategie și Apărare din Lyon. Ucrainenii, de exemplu, au abandonat poziții prea greu de apărat. Chiar dacă este o tactică clasică, ei lasă forțele ruse să câștige teren. În alte locuri, fortele sunt stoarse. „ Urmatoarele cateva saptamani, atata timp cat mobilizarea nu si-a produs efectele, vor fi complicate” , adauga cercetatorul. Ultimul val a fost mobilizarea a 500.000 de oameni. Ei trebuie apoi instruiți înainte de a fi trimiși pe front. Dar știrile de pe front au relatat demoralizarea trupelor, care se îndoiau de capacitatea lor de a recâștiga inițiativa. „Este un coșmar pentru ucraineni” , spune un observator care se întorcea de la Kiev.
În fața cilindrului rusesc, Ucraina este fără sânge. „Unele brigăzi ar fi la jumătatea puterii lor”, crede sursa franceză, întrebându-se de marile vulnerabilități ale sistemului ucrainean. „Pentru a progresa, rușii caută să identifice zonele în care ucrainenii nu au reușit să se apere” , a spus el. Atacând la nord de Harkov, de exemplu, Rusia a profitat de o linie de apărare incompletă. Soldații ruși colectează informații despre unitățile ucrainene care sunt mai puțin bine antrenate, comandate sau motivate. De asemenea, profită de deficiențele adversarilor lor în ceea ce privește capabilitățile critice, cum ar fi apărarea antiaeriană. Pentru a detecta pozițiile ucrainene, armata rusă nu ezită să lanseze atacuri mortale asupra trupelor sale. Dronele de recunoaștere sprijină operațiunile: unele sunt echipate cu camere, altele servesc ca momeală, dar îi obligă pe soldații ucraineni să se dezvăluie. Apoi armata rusă a răspuns cu bombardamente intense.
FAB-urile fac ravagii
Bombele rusești FAB plutitoare fac ravagii. Aceste dispozitive care cântăresc câteva zeci sau chiar sute de kilograme aruncate cu avionul sunt echipate cu aripioare pentru a le permite să-și extindă raza de acțiune și precizia. Fără semnătură termică, deoarece nu sunt propulsate, se dovedesc aproape imposibil de interceptat. Puterea lor face posibilă distrugerea unei poziții de apărare, de exemplu o clădire, dintr-o singură lovitură, în timp ce ar fi luat mai multe salve de artilerie. La mijlocul lunii iulie, Ministerul rus al Apărării a lansat un videoclip cu un FAB de 3 tone. Duminică, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și-a exprimat alarma că Rusia a lansat „700 de bombe ghidate” într-o săptămână și aproximativ o sută de drone Shahed. Rusia are probabil stocuri mari de aceste arme ieftine de produs.
Înainte de sosirea toamnei și a sezonului ploios, și în timp ce contextul geopolitic este pus nesigur de campania electorală americană, Rusia pare să dea dovadă de tot mai multă îndrăzneală criminală. Atentatul la spitalul de copii din Kiev a șocat opinia occidentală și a traumatizat Ucraina. De asemenea, a dezvăluit un defect în apărarea sol-aer a capitalei, de parcă ar fi fost un test. În fața multiplicității țintelor potențiale, forțele ucrainene sunt nevoite să facă compromisuri între locurile apărate și cele degajate.
De asemenea, Rusia a reluat bombardamentele în vestul Ucrainei. Pe 24 iulie, un atac cu dronă a vizat infrastructura portuară nu departe de granița de vest a țării. Fragmente s-au prăbușit în România, a confirmat, joi, Ministerul Român al Apărării. NATO a confirmat că nu a fost un atac împotriva unei țări aliate.
Credit foto / Sursa: ActiveNews