Anul viitor, armata franceză va fi testată din punctul de vedere al posibilităţii confruntării armatei ruseşti, într-un posibil conflict, scrie Politico. Acest test va fi făcut în România, în cadrul unui exerciţiu militar internaţional.
În mai 2025, militarii francezi ar trebui să participe la un exerciţiu militar pe scară largă în România, mai precis „Dacian Spring 2025”, care va stabili capacitatea lor de a se deplasa rapid pe flancul de est al NATO. Aceasta este una dintre principalele aspecte la care aliaţii se gândesc când iau în considerare un posibil război cu Rusia.
„Obişnuiam doar să ne antrenăm pentru război. Acum, avem un inamic clar şi ne antrenăm cu oameni cu care chiar am putea să mergem la război”, a spus şeful comandamentului forţelor terestre ale armatei franceze pentru Europa, generalul Bertrand Toujouse, pentru Politico.
În ultimii ani, forţele terestre ale Franţei au început o „transformare profundă” care să le pregătească pentru un conflict intens, precum cel care se desfăşoară în România. Acum, armata franceză are o nouă misiune de la NATO: să reuşească până în 2027 să fie gata să disloce o divizie în doar 30 de zile, inclusiv cu muniţie şi provizii. Deplasarea sau, mai bine zis, mobilitatea militară, va sta la baza exerciţiului Dacian Spring 2025, pentru că armata franceză se va antrena să trimită o brigadă în România, în 10 zile. O brigadă are între 3.000-5.000 de militari, iar o divizie între 10.000 şi 25.000 de militari.
Generalul francez crede că provocarea esenţială va fi să trimită aceşti militari în România, într-o perioadă atât de scurtă. „Nu avem un Schengen militar, astfel că trebuie să ne îmbunătăţim mobilitatea militară în Europa”, a mai spus acesta. În 2022, o primă astfel de dislocare în România a trupelor franceze a fost întâmpinată de proceduri de frontieră greoaie şi trenuri nepotrivite pentru transportul de echipamente militare.
La Cincu, francezii au investit 80 de milioane de dolari în doar doi ani
Centrul Naţional de Instruire Întrunită de la Cincu s-a schimbat cu mult în ultimii doi ani. La venirea în România a militarilor francezi, în urmă cu mai bine de doi ani, după invazia ruşilor în Ucraina, aceştia se plângeau de condiţiile rele de trai pe care le-au găsit la Cincu. În presa franceză, apărea un articol în care aceştia spuneau că le este „frig, foame şi somn”. Autorităţile române au transmis, la acea vreme, că dislocarea trupelor franceze în România a fost făcută în urma unei decizii luate ad-hoc şi că nu au avut timp să se pregătească pentru primirea acestora. Acum, la doi ani de la acel moment, tabăra arată cu totul diferit. Francezii au făcut investiţii enorme la Cincu, după cum ne-a spus chiar un locotenent-colonel francez, membru al misiunii Aigle.
„Pentru a îndeplini această misiune, toate serviciile de sprijin de luptă sunt reprezentate aici (NSE- National Support Element), precum administraţia, mişcările strategice, sprijinul de transport, furnizarea de muniţie şi de artilerie. După cum puteţi vedea, sunt multe lucruri aici, în spatele meu, unde nu era nimic acum doi ani. Franţa, ca naţiune cadru, are oportunitatea de a garanta sprijinul, sub toate aspectele, în special în tabăra General Berthelot, din Cincu, pentru colegii noştri belgieni, luxemburghezi şi, în curând, spanioli. Până la finalul anului, vom putea să găzduim până la 2.000 de militari aici”, a spus locotenent-colonelul francez, în urmă cu câteva luni, jurnaliştilor români.
„Ce avem aici, oferă sprijin pentru peste 6.000 de vehicule, de toate tipurile, şi avem şi un depozit de muniţie. Avem, desigur, şi posturi de comandă aici şi sprijin medical. Pentru toate acestea, Franţa a investit enorm. Doar anul acesta, Franţa a investit în jur de 40 de milioane de euro în programul de infrastructură pentru Cincu. În jur de 90% din aceste investiţii sunt făcute cu companiile româneşti, în special pentru infrastructură, dar şi pentru mobilă, aprovizionarea şi filtrarea de apă, închirierea de diverse bunuri, vehicule, etc. Construirea acestei tabere şi sprijinirea trupelor au avut un impact economic la nivel regional”, a mai declarat acesta, care a precizat că, anul trecut investiţiile, au fost similare acestui an.