Ministerul Apărării Naţionale a transmis precizări referitoare la „elemente ale unei posibile drone, identificate în Insula Mare a Brăilei”.
„În seara zilei de 28 martie 2024, au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei. Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, desfăşoară vineri, 29 martie 2024, cercetarea incidentului, conform procedurilor operaţionale specifice,” a declarat instituţia militară.
MApN nu spune despre ce fel de dronă este vorba, dacă a avut loc o explozie la impact, cum susţin unii martori, dacă a apărut pe radar şi dacă aeronave militare au fost ridicate pentru a supraveghea spaţiul aerian, aşa cum a anunţat Polonia.
Rusia a lansat noaptea trecută un atac aerian la scară mare asupra Ucrainei, inclusiv în zonele de graniţă, lucru care a făcut Polonia să activeze celula de Poliţie Aeriană şi să ridice două aeronave F-16 pentru a supraveghea spaţiul aerian, după ce cu două zile în urmă o rachetă rusească a survolat timp de 40 de secunde teritoriul polonez înainte să se întoarcă în Ucraina.
Armata Română a descoperit până acum cel puţin trei drone şi de fiecare dată a fost alertată de populaţia din zonă, fără ca obiectele zburătoare să apară pe radar. O singură dată o dronă a apărut pe radar, în judeţul Galaţi, dar nu a fost şi descoperită în teren.
Ce este interesant la ultimul incident, din seara zilei de 28 martie, este faptul că unii martori ar fi văzut drona deasupra oraşului Brăila, îndreptându-se înspre Insula Mare a Brăilei, circulând de la vest spre est.
Este de urmărit, de asemenea, şi dacă drona a explodat la impact, aşa cum susţin unii martori, deoarece în acest caz putem vorbi de o dronă kamikaze. Cum Armata Română nu are în dotare astfel de drone, este posibil ca aparatul să fi venit din Ucraina şi să fie, cel mai probabil, o dronă rusească.
Locul prăbuşirii, în Insula Mare a Brăilei, în zona fermei Filipoiu, este la aproximativ 12 kilometri distanţă de trecerea bac, la peste 25 km de graniţă şi la aproximativ 32 km de Portul Reni din Ucraina.
Credit foto / Sursa: Monitorul Apărării si Securității