ONG-urile de mediu au identificat substanțe toxice în sângele unor politicieni de top de la Bruxelles, în cadrul unei campanii de promovare a interzicerii acestor substanțe chimice la nivelul UE, în ciuda opoziției puternice a industriei, scrie Politico.
S-a constatat că fiecare dintre cei 16 politicieni și personalități publice care au participat la anchetă, printre care se numără Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență, Frans Timmermans, fostul șef al „Green Deal”, și Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, aveau în sânge cel puțin șapte tipuri de substanțe chimice PFAS toxice. În cinci cazuri, cantitatea „a depășit pragurile de siguranță existente” pentru aceste substanțe chimice.
Substanțele chimice PFAS, care sunt utilizate pe scară largă în articole de uz cotidian, cum ar fi tigăile antiaderente și pelerinele de ploaie, precum și în fabricarea semiconductorilor și a bateriilor, sunt legate de o serie de probleme grave de sănătate, inclusiv cancer și infertilitate. Cunoscute și sub numele de „substanțe chimice veșnice”, deoarece nu se descompun în mod natural în mediul înconjurător, acestea au fost identificate în orice, de la apa de ploaie și sol până la laptele matern.
„Ceea ce am învățat din această experiență este că poți face singur o serie de lucruri, dar nu este suficient”, a declarat Vestager pentru POLITICO, spunând că a avut grijă să evite substanțele chimice toxice din produsele cosmetice în ultimii 30 de ani pentru sănătatea sa și a copiilor săi. „PFAS sunt cam peste tot”.
„Cetățenii trebuie să fie protejați de [substanțe chimice pentru totdeauna]”, a declarat Timmermans, care între timp și-a părăsit postul de la Bruxelles pentru a reveni în politica națională din Olanda, într-o declarație prin intermediul ONG-urilor. „Trebuie să oprim toate emisiile acestui gunoi legalizat”.
Testele de sânge, efectuate de Biroul European de Mediu și ChemSec, fac parte dintr-o campanie de conștientizare condusă de ONG-uri, în timp ce UE dezbate o posibilă interzicere a acestor substanțe chimice.
Comisia Europeană s-a angajat să elimine treptat substanțele chimice PFAS din cauza preocupărilor legate de impactul acestora asupra mediului și a sănătății oamenilor – cu excepția cazurilor în care se dovedește că sunt de neînlocuit și „esențiale” pentru societate.
Însă o propunere de interzicere a acestor substanțe chimice, înaintată de cinci țări europene, a stârnit reacții vehemente din partea unei game largi de sectoare care depind în prezent de aceste substanțe chimice și care avertizează că noile măsuri ar afecta competitivitatea UE.
Procesul de eliminare progresivă a acestor substanțe este unul de durată: în prezent, sarcina revine Agenției Europene pentru Produse Chimice, ale cărei comisii trebuie mai întâi să prezinte Comisiei opiniile lor cu privire la propunerea de interzicere. În prezent, nu există un calendar clar pentru momentul în care acest lucru se va întâmpla.
Având în vedere dependența multor sectoare de aceste substanțe chimice, „nu va fi un proces ușor”, a declarat comisarul pentru mediu Sinkevičius pentru POLITICO. „Dar companiile și cercetătorii din UE sunt extrem de activi în lucrul la alternative mai sigure și sunt încrezător că – cu un dialog continuu cu toate părțile interesate relevante – vor fi posibile soluții viabile, în beneficiul oamenilor, al mediului și al economiei.”
Testele de sânge „au confirmat ceea ce credeam de mult timp”, a declarat Vestager. „Europa trebuie să continue să investească în cercetare pentru a găsi înlocuitori și, în cele din urmă, pentru a scăpa de ei.”
Credit foto / Sursa: ActiveNews