Pentagonul ar fi folosit pentru prima dată racheta SM-6, din dotarea Forţelor Navale Americane, în campania desfăşurată împotriva militanţilor Houthi, care atacă rutele comerciale din Marea Roşie şi Golful Aden, scrie The War Zone.
Aceasta ar fi pentru prima dată când racheta este folosită. Racheta are capabilităţi unice, inclusiv apărarea împotriva rachetelor balistice în faza terminală a zborului.
Informaţia despre folosirea acestei rachete a fost confirmată de un oficial american din domeniul apărării pentru Fox News. Acesta susţine că racheta a fost lansată pe 31 ianuarie asupra unei rachete balistice antinavă a rebelilor Houthi.
Racheta americană a fost lansată de pe distrugătorul american din clasa Arleigh Burke, USS Carney, o navă care a fost folosită intens în combaterea ameninţărilor houthi, în ultima vreme. Departamentul Apărării nu a confirmat, încă, folosirea acestei rachete. Până acum, Forţele Navale ale SUA au confirmat doar folosirea rachetei mai puţin avansate, SM-2.
Racheta SM-6 este extrem de flexibilă. Versiunile sale Block 1 şi Block 1A, aflate în dotarea forţelor navale, pot fi folosite împotriva mai multor tipuri de ţinte. SM-6 are o capabilitate secundară care poate fi folosită împotriva ţintelor terestre şi de suprafaţă.
Versiunea SM-6B Block IB, care este în curs de dezvoltare, ar oferi chiar şi o viteză hipersonică şi, astfel, ar avea capabilităţi mai mari împotriva ameninţărilor hipersonice şi o rază de acţiune mai mare.
Deşi Pentagonul încă nu a confirmat folosirea rachetei SM-6, cert este că o astfel de armă costă în jur de 4,2 milioane de dolari, în timp ce rachetele houthi sunt cu mult mai ieftine. Această situaţie, însă, nu este una nouă câmpurilor de luptă din zilele noastre. Şi în Ucraina se folosesc sisteme de apărare aeriană foarte scumpe pentru doborârea unor drone foarte ieftine.
Credit foto / Sursa: Monitorul Apărării si Securității