Părinții adolescenților se confruntă cu o dilemă dură cu privire la consumul de droguri, poate ne dorim ca copiii noștri să fie abstinenti, dar ce facem dacă nu sunt?
În timp ce părinții pot și ar trebui să comunice clar că neutilizarea este cea mai bună decizie pentru sănătate, pur și simplu nu putem controla fiecare aspect al vieții tinerilor. Nu există o abordare universală pentru dialogul de succes cu adolescenții despre consumul de substanțe, dar aceste principii pot fi utile.
Părinții folosesc uneori expresii precum „fiți deștepți” sau „luați decizii bune”, deși acești termeni pot avea semnificații foarte diferite pentru diferiți oameni. De exemplu, un părinte care spune: „Fii inteligent!” poate crede că îi cere copilului său să nu bea, în timp ce copilul poate interpreta instrucțiunile ca: „Nu bea suficient pentru a scăpa”. Deci, fii specific. Dacă vrei să spui: „Poți ieși cu prietenii tăi atâta timp cât mă poți asigura că nu vei folosi marijuana”, atunci spune-o așa.
Întrebați și ascultați, dar rezistați impulsului de a da prelegeri.
În calitate de adulți, dorim foarte mult să oferim cât mai multă înțelepciune pentru a-i ajuta pe tineri să evite aceleași greșeli pe care le-am făcut noi. Dar, probabil, este mai util să-i atragi curiozitatea înnăscută și să-i încurajezi să caute singuri răspunsuri. Luați în considerare să începeți prin a pune o întrebare de genul „Spune-mi, ce știi despre marijuana?” Adolescenții care simt că punctul lor de vedere este apreciat pot fi mai dispuși să se angajeze într-o conversație. Ca răspuns la ceea ce spune copilul tău, folosește afirmații reflexive care nu judecă pentru a te asigura că se simte ascultat, apoi continuă cu o întrebare. De exemplu: „Deci ați auzit că marijuana este destul de sigură pentru că este naturală. Crezi că este corect?” Nu trebuie să fii de acord cu tot ce spune adolescentul tău; trebuie doar să explici clar că asculți.
Dacă copilul dumneavoastră a consumat substanțe, încercați să explorați motivele.
Adolescenții pot folosi substanțe pentru a ajuta la gestionarea anxietății, la ameliorarea stresului, la distragerea atenției de la emoțiile neplăcute sau la conectarea socială cu semenii. A fi curios în privința acestor motive îl poate ajuta să se simtă mai puțin judecat. De asemenea, vă poate oferi o fereastră către luptele de bază ale adolescentului dvs., îl poate ajuta să dezvolte o perspectivă asupra propriului său comportament și să indice probleme care ar putea avea nevoie de sprijin profesional. Pe de altă parte, aceste conversații pot fi o provocare pentru un părinte cu un copil, iar unii tineri au o înțelegere limitată cu privire la motivul pentru care folosesc substanțe. Pentru adolescenții care consumă substanțe în mod regulat, recomandăm o evaluare de către un profesionist care îi poate sprijini în schimbarea comportamentului.
Interacțiunea cu adolescenții pe tema consumului de substanțe poate fi un pas delicat.
Vrem să încurajăm deschiderea și onestitatea și, de asemenea, dorim ca ei să primească mesaje clare care să-i mențină în siguranță. Adolescenții care consumă substanțe în mod recurent și/sau care au avut o problemă asociată cu consumul de substanțe se pot afla pe o traiectorie pentru dezvoltarea unei tulburări legate de consumul de substanțe. Este o idee bună pentru ei să aibă o evaluare profesională.
Conversațiile sincere despre consumul nesănătos de substanțe, dependența și riscul în familie de tulburări legate de consumul de substanțe pot ajuta să le ofere adolescenților un motiv bun și solid pentru a lua decizia inteligentă de a nu începe să le consume.
credit foto: Antidrog AMA / Jurnal Antidrog