De teama unei noi pandemii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat un apel global pentru accelerarea producţiei de vaccinuri ARN mesager, în contextul creşterii riscului de transmitere de la om la om a gripei aviare.
Astfel, OMS vrea să dezvolte vaccinurile împotriva gripei aviare, bazate pe tehnologia ARN mesager, în țările cu venituri mici și medii. Această tehnologie, care a dovedit eficiență în combaterea COVID-19, va fi utilizată pentru crearea vaccinurilor împotriva virusului H5N1. Proiectul este coordonat de Sinergium Biotech, o companie biofarmaceutică argentiniană care a început deja dezvoltarea vaccinurilor candidate pentru acest virus, potrivit unui comunicat al OMS, afirmă Doctorul zilei.
Virusul H5N1 a fost identificat pentru prima dată în 1996, dar numărul focarelor de gripă aviară la păsări a crescut semnificativ după 2020, fiind înregistrate și cazuri de infectare la mamifere, inclusiv morse și vaci de lapte în Statele Unite.
Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a declarat săptămâna trecută că evoluția gripei aviare în regiunea Asia-Pacific este „alarmantă”, datorită creșterii frecvenței cazurilor umane și apariției unei noi variante a virusului.
Înainte de demararea studiilor clinice, Sinergium Biotech va trebui să stabilească fezabilitatea vaccinurilor sale candidate, conform OMS. Odată ce datele preclinice vor fi disponibile, tehnologia și expertiza vor fi partajate cu o rețea de producători din alte țări pentru a accelera dezvoltarea vaccinurilor și a îmbunătăți pregătirea în fața unei posibile pandemii, scrie Capital.ro.