Nouă plată directă pe hectar introdusă în Planul Național Strategic 2023-2027, valabilă de la 1 ianuarie 2024 este PD 26 sprijin cuplat pentru venit pentru porumbul de siloz. Intervenția presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil de porumb pentru siloz, cuplată de producție și se adresează crescătorilor de bovine.
Condiții de eligibilitate:
• Fermierul trebuie să fie beneficiar de BISS (plata APIA de bază pe suprafață) și utilizatorul unei suprafețe agricole, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS) și care are categoria de utilizare, teren arabil;
• Fermierul trebuie să facă dovada utillizării de sămânță certificată, în conformitate cu legislația națională;
• Fermierul trebuie:
- o să facă dovada obținerii unei producții minime anuale de porumb pentru siloz, potrivit legislației naționale subsecvente; să facă dovada consumului, cu animalele (bovinele) pe care le dețin, a cel puțin producţiei minime de furaj obținute în fermă şi/sau a producției pe care au stocat-o în vederea consumului pentru furajarea animalelor proprii identificate și înregistrate în BND în exploatații cu cod ANSVSA;
- să dețină un număr minim de animale identificate și înregistrate în BND în exploatații cu cod ANSVSA prin intermediul cărora să se asigure cel puțin o încărcătură de minimum 3 UVM/ha de cultură de porumb pentru siloz.
Pentru perioada 2024-2027 suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 20.000 ha/an, cu un cuantum indicativ planificabil de 230 euro/ha.
Cuantumul indicativ maxim estimat de 298,90 euro/ha în anul 2024, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei la cultura de porumb pentru siloz.
Cuantumul indicativ minim estimat de 195,22 euro/ha în anul 2024, pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate.
În România porumbul pentru siloz ocupă 0,66% din suprafața totală cultivată (în medie 55.000 de hectare – perioada 2015-2022), comparativ cu lucerna care ocupă în medie 5,4% (450.102 hectare).
În perioada 2015-2022 suprafețele cultivate cu porumb pentru siloz au avut o fluctuație sensibilă, dar cu un trend descendent, astfel în anul 2022 față de anul anterior, suprafețele au scăzut de la 51.181 la 48.634 ha, (o medie a anilor 2015-2022 fiind de aproximativ 49.000 ha/an).
La nivelul APIA, conform datelor din campaniile de depunere ceri de plată în anii 2022 și 2023, suprafețele cultivate cu porumb pentru siloz pentru care s-au solicitat sprijin, aferente fermelor mixte, s-au ridicat la un total de 34.675, respectiv 34.165 ha.
Deși trendul suprafețelor acoperite cu porumb pentru siloz a fost fluctuant, sensibil descendent, nivelul de producție aferent a avut un caracter pregnant descendent, începând cu anul 2019, respectiv de la 26,4 t/ha la 20,4 t/ha la nivelul anului 2022.
Trendul descendent al producției medii pentru această cultură, este evident prin compararea producției de la nivelul anului 2022 față de anul 2015, unde se poate observa scăderea producției medii/ha de aproximativ 20% (Sursa date INS).
Specificitatea înființării acestui tip de cultură implică o cantitate mai mare de sămânță pentru semănat, norma la hectar fiind mai mare comparativ cu porumbul pentru boabe, implicând costuri mai mari pentru înființarea culturii de porumb pentru siloz, având în același timp și cerinţe sporite pentru apă şi substanţele nutritive din sol, având în vedere densitatea mai mare comparativ cu porumbul pentru boabe.
Întrucât există o relație directă între nivelul producției și condițiile climatice extreme, condiții care în ultimii ani prezintă în mod frecvent un caracter tot mai nefavorabil, apare în mod evident efectul de scădere semnificativă a productivității și care în mod automat se reflectă în scăderea veniturilor fermierilor și tendința acestora de abandon al acestui tip de cultură.
Reducerea veniturilor fermierilor datorată scăderii productivității acestei culturi, generează în mod automat scăderea suprafețelor cultivate cu porumb pentru siloz, iar plecând de la relația directă dintre producția de porumb pentru siloz și furajarea din interiorul fermelor zootehnice cu acest produs, poate conduce implicit la reorientarea fermierilor din sectorul zootehnic către alte surse de furaje.
În lipsa subvenționării culturii de porumb pentru siloz, fermierii nu ar reuși să își acopere costurile și implicit ar renunța la această cultură, iar cererea pentru un furaj de calitate solicitată de către fermieri, în special crescători de animale (din sectorul de creștere al bovinelor) ar rămâne neacoperită.
Sprijinirea sectorului de porumb pentru siloz, astfel încât să se asigure continuarea cultivării acestei culturi importante în furajarea animalelor, mai ales în regiunile în care efectivele de animale (bovine) depind de aceasta cultură, cunoscându-se faptul că porumbul pentru siloz intră în componența rațiilor furajere, asigurând un potențial nutritiv optim ca furaj suculent.
De asemenea, fermierii își pot mări veniturile, dacă produc acest produs direct în fermele zootehnice, reducându-și astfel unele cheltuieli tehnologice (cheltuielile cu forța de muncă, cheltuielile de recoltare și de transport, etc.).
Modificare este aplicabilă începând cu data de 1 ianuarie 2024. Alocarea totală a intervenției a fost stabilită la 18.400.000 euro, se arată în Planul Național Strategic.
Credit foto / Sursa: Agroinfo