Începând de marți, 19 martie, una dintre străzile capitalei Regatului Belgiei, Bruxelles, poartă numele țării noastre. Demersul a fost lansat de primăria Saint-Gill din Bruxelles cu ocazia vizitei Casei Regale a României în Belgia între 18 și 22 Martie.
Momentul punctează, la rândul său, împlinirea a 100 de ani de la vizita reginei Maria și a Regelui Ferdinand în Regatul Belgiei în 1924, parte a unui turneu european pentru consolidarea relațiilor internaționale și economice ale țării noastre după primul război mondial.
În 1924 familia regală a României își începea turneul european în încercarea de-a consolida relațiile internaționale dar și pentru relansarea economică a țării noastre.
Regatul Belgiei avea o însemnătate aparte nu doar pentru că investițiile belgiene erau printre cele mai importante în țara noastră dar și din alte 2 puncte de vedere care contau pe scena diplomației europene: în primul rând familia regală a României se înrudea cu cea belgiană, așa cum se înrudea și cu casa regală engleză, dar, în plus, Constituția României era inspirată de Consituția Regatului Belgiei. Înainte ca București să fie denumit drept Micul Paris, Otto von Bismark numea România drept Belgia Orientală.
Turneul regal european din 1924 avea să consolideze poziția economică a Regatului României și, spre exemplu, Belgia avea să devină al doilea actor comercial pentru țara noastră.
Pentru a onora aceste legături istorice precum și vizita Casei Regale a României, Primăria Saint-Gilles din Bruxelles a decis ca una din străzile capitalei belgiene să poarte numele României. Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române, în cadrul ceremoniei din palatul administrativ Saint-Gill:
Vă mulțumesc pentru primirea făcută, Este foarte emoționant și mă inspiră foarte mult să văd atâția belgieni și români laolaltă. Îmi amintesc că și tatăl meu a vizitat Belgia de 2 sau 3 ori pentru a pleda cauza țării mele și asta pentru că de mult timp există o legătură puternică între cele două state. Aici este de altfel și locul unde am înființat o fundația pentru dezvoltarea țării mele, un ajutor eficient în special pentru persoanele tinere și în dificultate.
Vizita casei regale a României include întâlniri cu familia regală a Belgiei, cu oficiali ai Instituțiilor europene precum și cu cei ai NATO.
Evenimentul este organizat chiar în timpul Președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene, iar una dintre discuții va fi legată de sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Alte două întâlniri vor fi cu Ambasadorul Republicii Moldova precum și o vizită la Biserica Ortodoxă Română din Bruxelles.
Credit foto / Sursa: Glasul Cetății