Mass-media de stat rusă raportează că o dronă sinucigaşă a lovit o staţie radar operată de forţele de securitate din regiunea separatistă moldovenească Transnistria, provocând pagube minore şi fără răniţi. Baza militară se află la mai puţin de 10 km de graniţa cu Ucraina.
Republica Moldova a replicat prin Biroul pentru politici de reintegrare de la Chişinău care a transmis că „şirul provocărilor menite să semene panică şi tensiune continuă”.
Pe 20 martie, ministrul moldovean de Interne, Adrian Efros, a declarat, referitor la acuzaţia că o dronă a distrus un elicopter în Transnistria, că nu a avut loc nicio explozie pe teritoriul unei unităţi militare din Tiraspol şi că a fost vorba doar de un montaj video, arată noi.md. „Aceasta a făcut parte dintr-o campanie de dezinformare menită să provoace panică, frică şi instabilitate în rândul cetăţenilor. Este vorba de o montare, nu a existat nicio explozie.”
Agenţia rusă Tass informa pe 17 martie că o bază militară din Transnistria a fost atacată de o dronă-kamikaze. Din imaginile apărute imediat pe reţelele de socializare se putea vedea un elicopter Mi-8 care exploda şi lua foc.
În timp ce Rusia a dat vina pe Moldova, pretinsele autorităţi transnistrene au spus că drona a venit din Ucraina. Ministerul Apărării din Moldova a precizat atunci că a colaborat cu Ucraina şi nicio dronă nu a fost văzută pe radare că ar fi trecut în Transnistria.
Institutul pentru Studiul Războiului a avertizat că Rusia pregăteşte acţiuni sub steag fals în regiunea separatistă Transnistria, ca parte a eforturilor mai largi ale Kremlinului de a destabiliza Moldova. Agenţi ai serviciului secret rusesc ar ataca obiective din Transnistria pentru a da vina mai apoi pe Moldova.
În ianuarie 2024, aşa-zisul Minister al Securităţii de Stat din Transnistria a emis un comunicat în care acuza forţele pentru operaţii speciale moldoveneşti că ar pregăti grupuri de câte 60 de luptători pentru atacarea obiectelor critice şi a oficialităţilor din regiunea separatistă. Totodată, oficiali de la Tiraspol au acuzat Moldova că antrenează luptători ucraineni.
Rusia a încercat şi în 2023 destabilizarea Moldovei, iar în martie 2023, poliţiştii moldoveni au reuşit să evite o lovitură de stat. Atunci, Statele Unite au acuzat Rusia că a finanţat cu 20 milioane de dolari mai multor grupări pro-ruse care trebuiau să organizeze acţiuni violente împotriva guvernului pro-european de la Chişinău.
Rusia a redus contingentul său de menţinere a păcii din Transnistria de la şase la două batalioane de infanterie, adică aproximativ 800 de militari.
Pe lângă forţele de menţinere a păcii, Rusia are în Transnistria şi un contingent de aproximativ 1.500 de militari pentru paza celor peste 20.000 de tone de muniţii din perioada Războiului Rece.
Transnistria este o regiune separatistă nerecunoscută, parte a Moldovei conform dreptului internaţional, dar care a fost controlată de separatişti proruşi de la un conflict de doi ani din 1990-1992.
În Transnistria locuiesc 500.000 de persoane, din care 250.000 au cetăţenie rusă, conform unui interviu din 2 mai pentru Izvestia al aşa-zisului ministru de externe al Transnistriei, Vitaly Ignatiev.
credit foto / sursa: Monitorul Apărării si Securității