NATO ia în considerare extinderea cooperării cu Ucraina în ceea ce priveşte schimbul de informaţii privind capabilităţile ruseşti de război electronic, a declarat asistentul secretarului general al NATO, David van Weel, scrie The Defense Post.
Ideea a fost prezentată de David van Weel în contextul în care tot mai multe ţări aliate au permis Ucrainei să folosească echipamentele occidentale primite pentru a lovi ţinte militare din Rusia. Există preocupări serioase în cadrul statelor aliate că Moscova are capabilităţi de bruiaj foarte puternice care ar putea face ca unele arme occidentale să fie inutile. David van Weel a transmis că Alianţa a investit enorm în descurajarea cibernetică şi urmărirea tehnologiei ruseşti, astfel că schimbul de informaţi între NATO şi Kiev ar fi benefic pentru ambele părţi.
Declaraţia lui David van Weel a fost făcută la conferinţa NATO Ukraine Defence Innovation, din Polonia, unde acesta a spus că „ucrainenii inovează rapid, însă, desigur, ruşii nu sunt fraieri. Asta înseamnă că inovaţia în câmpul de luptă nu este un lucru static. Este precum şahul”.
Este posibil ca un acord în acest sens între NATO şi Kiev să fie stabilit înainte de summitul de luna viitoare.
Declaraţia este cu atât mai interesantă cu cât de pe câmpul de luptă din Ucraina au apărut informaţii potrivit cărora sistemul american HIMARS ar fi fost bruiat de ruşi. Acest lucru s-ar fi întâmplat după ce ruşii au folosit capabilităţile de război electronic pentru a dezactiva semnalul prin satelit. Alte rapoarte susţineau că şi bombele americane cu planare îşi ratau ţintele după ce ruşii foloseau sistemele de bruiaj.
Credit foto / sursa: Monitorul Apărării si Securității