Strategia a fost prezentată publicului la 17 ianuarie 2024. Această iniţiativă este menită să pregătească Alianţa pentru impactul anticipat al tehnologiilor cuantice asupra securităţii şi războiului.
Strategia detaliază aplicarea tehnologiei cuantice în sectoarele apărării şi securităţii, concentrându-se pe domenii precum detectarea avansată, imagistica, precizia în poziţionare, navigaţia, sincronizarea, detectarea îmbunătăţită a submarinelor şi consolidarea comunicaţiilor de date prin criptografie rezistentă cuantică.
Tehnologia cuantică face parte din mai multe domenii cheie prioritizate de aliaţii NATO datorită impactului lor semnificativ asupra apărării şi securităţii. Printre acestea se numără inteligenţa artificială, datele şi calculul, autonomia, biotehnologia, tehnologiile hipersonice, energia şi propulsia, materialele noi, reţelele de comunicaţii de generaţie următoare şi spaţiul.
Tehnologiile cuantice fac deja parte din eforturile de inovare ale NATO. Şase dintre cele 44 de companii selectate pentru a se alătura programului NATO Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA) sunt specializate în cuantică.
Se aşteaptă ca inovaţiile lor să contribuie la progresul în domeniile criptografiei de generaţie următoare, să dezvolte lasere de mare viteză pentru a îmbunătăţi conectivitatea prin satelit şi să implementeze senzori de imagistică 3D îmbunătăţiţi cuantic în medii subacvatice provocatoare.
DIANA anticipează, de asemenea, că tehnologiile cuantice vor constitui o parte esenţială a soluţiilor pentru programul său de provocări viitoare. Bazându-se pe noua sa strategie, NATO va începe acum să lucreze pentru a stabili o Comunitate Cuantică Transatlantică care să colaboreze cu guvernul, industria şi mediul academic din toate ecosistemele de inovare.
Credit foto / sursa: Monitorul Apărării si Securității