Militari din statele europene părăsesc armata exact când NATO are mai mare nevoie de ei, se arată într-o analiză Politico.
În această săptămână, ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a prezentat un plan pentru menţinerea în activitate a celor mai buni militari, la câteva zile după ce Germania a făcut acelaşi lucru. Astfel de acţiuni au fost luate în toate ţările, inclusiv în România. În Franţa, de exemplu, pensia militară va creşte şi va cuprinde toate sporurile pentru a-i face pe militari să rămână cât mai mult în rândurile armatei. În ultimul raport al Ministerului Apărării din Franţa s-a constatat că militarii stau în medie cu un an mai puţin în armată decât înainte de agresiunea Rusiei în Ucraina.
În Germania, anul trecut au părăsit Armata peste 1.500 de militari. Aceleaşi probleme le are şi Regatul Unit, care în 2023 nu şi-a atins obiectivele de încadrare cu peste 1.000 de militari.
Situaţia este mult mai gravă în România, unde peste 6.000 de militari au plecat din armată în 2023, conform unei declaraţii a generalului Gheorghiţă Vlad, şeful Statului Major al Apărării. De asemenea, în 2024, România avea peste 5.000 de locuri de soldat neîncadrate şi a fost nevoită să prelungească perioada de recrutare.
Cauzele acestei situaţii sunt multiple, iar una dintre ele este situaţia financiară. Militarii nu primesc salarii destul de mari pentru riscurile şi privaţiunile militare, se arată în analiza Politico. De exemplu, în România, un soldat are solda de 2.800 de lei la angajare şi dacă rămâne în rândul acestei categorii va ajunge la aproximativ 4.000 de lei după câteva decenii. Dacă reuşeşte să intre în rândul maiştrilor militari şi a subofiţerilor, venitul poate creşte la peste 5.000 de lei.
Polonia a decis anul acesta, de exemplu, să crească venitul minim al soldatului de la 1.100 de euro la 1.300 de euro, pe fondul ambiţiei de a creşte numărul de militari şi a crea cea mai mare forţă terestră din Europa.
Pentru aceşti bani, militarul trebuie să fie un bun luptător, specialist în explozibili, topograf, să facă sectoarele, să stea plecat cu lunile în exerciţii, iar în caz de conflict să meargă la război.
Tocmai din această cauză, analiza Politico a scos în evidenţă că principala cauză pentru care militarii pleacă din armata nu este neapărat venitul, ci durata mare de timp petrecută departe de casă, privaţiunile serviciului militar şi lipsa unor programe de recuperare după misiuni sau diferite traumatisme.
De asemenea, majoritatea ţărilor din Europa stau prost la numărul de militari, în special dacă ne referim la rezerve. Războiul din Ucraina a demonstrat că forţele active opresc invazia, dar războiul este câştigat cu rezervele.
Credit foto / Sursa: Monitorul Apărării si Securității