Vă spun din proprie experiență, mai toate „alimentarele de bloc” dar și supermarketurile din Brașov si Făgăraș sunt împânzite de pâine produsă de firmele maghiare din Covasna și Harghita, în special de firma Dioszegi (care ajunge până la București) condusa de patronul echipei de fotbal Sepsi OSK din Sfântu-Gheorghe. Mare parte din finanțarea Sepsi vine direct din Ungaria, nu doar pentru sportul în sine, ci si pentru propaganda revizionista care se face prin el, reamintim aici imnul Ungariei și al așa-zisului ținut secuiesc cântate pe stadionul Sepsi în prezența lui Viktor Orban, tovarășul apropiat al lui Dioszegi. Revenind pe subiectul punctual al pâinii, nu este vorba doar de patronul Spesi ci și de alte firme ungurești, mai puțin cunoscute, nu dau nume să nu le fac reclamă. Vedeți ce scrie pe etichetă înainte de a cumpăra. Țineți cont că fiecare leu dat pe un astfel de produs, pe de o parte subvenționează puterea financiară a firmelor maghiare legate direct sau indirect după opinia mea de politica autonomiei și pe de altă parte, defavorizeaza producătorii români.
Se pune întrebarea, cum reușesc firmele maghiare să împânzeasca efectiv piața de desfacere din Transilvania dar și din București cu toate sortimentele posibile de pâine? Cum este posibil ca în multe cazuri pâinea firmelor maghiare să fie majoritară chiar si pe rafturile magazinelor românești? Răspunsul este „simplu”: politica guvernului Viktor Orban de subvenționare a fermierilor și agricultorilor de etnie maghiară din România, sutele de milioane de euro pentru achiziționarea de pământ arabil și de utilaje pentru „armata” economică care întreține conceptul de co-suveranitate al Ungariei în România. Este o întreagă rețea de producție și de transport în acest sens, construită nu doar pe logica firească a economiei de piață, adică raport calitate preț, cerere, ofertă, ci pe subvenționare politică masivă din Ungaria. Planul ,,Kos Karoly” desfășurat de guvernul Viktor Orban în România, peste capul statului român, adică fără acordul teoretic al acestuia, înclină din start balanța concurentei în economia de piață în favoarea fermierilor de etnie maghiară. Acest plan se adresează nu doar agricultorilor ci și investițiilor în mai toate domeniile economice, culturale, sociale, inclusiv pe segmentul vestitelor retrocedări de bunuri imobile, clădiri, terenuri etc.
Unde este guvernul din România aici? Nicăieri, eventual în niște promisiuni sterpe față de fermierii și transportatorii care stau de săptămâni bune la porțile Capitalei în fața „patriotismului economic” clamat de Ciolacu, care pun pariu că nici nu știe ce pâine a mâncat stând la masă cu Viktor Orban înainte de Băile Tușnad.. sau mai bine zis cât a „costat” acea pâine.