Ca în fiecare an, pe 15 ianuarie, timbrul românesc marchează Ziua Culturii Naționale. Emisiunea din acest an, realizată de Romfilatelia, are titlul O prietenie pentru eternitate și este alcătuită din 2 timbre, 1 plic „prima zi” și o mapă filatelică cu produs special în tiraj limitat.
Cea mai frumoasă prietenie din literatura românească, trăită de două personalități rămase în tezaurul cultural românesc, îi are ca protagoniști pe Mihai Eminescu și Ion Creangă.
Numit revizor școlar la Iași, la intervenția directă a lui Titu Maiorescu, poetul Mihai Eminescu îl cunoaște pe hâtrul povestitor în timpul unei inspecții la Școala numărul 2 din Păcurari, unde Creangă era institutor. S-au împrietenit în scurt timp, poetul fiind impresionat de hazul lui Creangă, de proverbele și zicătorile din popor rostite de el, de agerimea minții sale.
Eminescu l-a introdus în Cercul Junimii, ocazie cu care Creangă și-a prezentat primele scrieri, începând cu Soacra cu trei nurori.
După destituirea lui Eminescu din funcția de revizor școlar, Ion Creangă i-a oferit o lungă perioadă găzduire la Bojdeuca sa din Țicău.
După plecarea la București a poetului, Creangă a suferit mult, iar moartea poetului l-a afectat profund. Marele povestitor se stingea din viață, în luna decembrie a anului 1889.
Mărcile poștale ale emisiunii cu valorile nominale de 10 lei și 13 lei redau „în tandem” porterete cunoscute ale lui Creangă și Eminescu. Reproducerea alternativă a celor două portrete în maniera „prim plan și plan secundar” ilustrează sugestiv strânsa prietenie dintre cei doi.
Romfilatelia mulțumește reprezentanților Bibliotecii Academiei Române și Muzeului Național al Literaturii Române pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
Emisiunea este disponibilă de luni, 15 ianuarie 2024, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.
Credit foto / Sursa: Glasul Cetății