Planurile Ministerului român al Apărării pentru anul 2024 sunt foarte ambiţioase, conform declaraţiilor oficialilor instituţiei în timpul unei întâlniri cu jurnaliştii.
Astfel, în 2024, MApN are în pregătire 15 programe şi vrea ca alte 15 să fie pornite. Printre acestea, o nouă armă de asalt pentru militari, aşteptată de mult, pentru înlocuirea vechiului pistol mitralieră model 1963.
Poate cel mai discutat program, însă, este cel pentru cele 32 aeronave F-35, estimat la 6,5 miliarde dolari. Alte programe aflate în pregătire sunt cele pentru obuzierele de 155 mm, cu o valoare estimată la 2 miliarde dolari, 22 sisteme mini-UAS cu aripă fixă, sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR, valoare 840 milioane lei, sistemul de război electronic C-UAS, valoare program 557.000.000 lei, autovehicule tactice blindate ATBTU, în valoare de 3.688.300.000 lei, modernizarea navelor purtătoare de rachete, cu sisteme NSM, 9 sisteme SHORAD şi 32 VSHORAD, la o valoare de 4,2 miliarde euro etc.
Referitor la programele care ar putea fi pornite anul acesta, instituţia militară doreşte să modernizeze cele două fregate Tip 22, care nu au fost dotate cu sisteme de rachete, să revitalizeze aeronavele C-130 şi să cumpere sisteme anti-drone. Tot în 2024, MApN vrea să demareze etapa a doua pentru transportorul blindat pentru trupe, prin achiziţia a încă 150 de vehicule.
Un program foarte important este achiziţia maşinilor de luptă a infanteriei. Conform MApN, tot în 2024 vor fi pregătite pentru demarare programe de achiziţii pentru sisteme de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acţiune, portabile – MANPAD şi sisteme de lovire cu muniţii de tip loitering. Pentru Forţele Navale ar putea fi demarat un program pentru achiziţia navelor de patrulare maritimă, care, funcţie de conficuraţie, sunt similare în unele misiuni cu cele ale corvetelor.
Tot pe lista de cumpărături pentru anul 2024 se găsesc şi echipamente de geniu, un sistem satelitar militar de telecomunicaţii (SSMT), un sistem informatic de telemedicină a apărării (SITA), radar de dirijare la apropiere şi aterizare mobil/RDAAM, o capabilitate strategică de evacuare medicală rapidă şi transport personal de conducere şi stat major, precum şi o formaţiune medicală ROL 2 B.
Credit foto / sursa: Monitorul Apărării și Securității