Se știe destul de bine faptul că Botoșaniul a dat „lumii nume multe”, personalități care au marcat istoria României, dar care au și scris-o; Oameni mari care au cinstit memoria plaiului botoșănean și care au revoluționat domeniile în care au activat, printre aceștia se numără: Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Grigore Antipa, Ștefan Luchian, George Enescu etc. Se pare că resursele creativității, intelectualității și exemplelor demne de urmat, sunt nesecate pe aceste meleaguri botoșănene.
O personalitate demnă de urmat și un Om deosebit născut pe meleagurile botoșănene este Leon Dănăilă, care astăzi, 1 iulie, împlinește venerabila vârstă de 90 de ani. Născut în localitatea Darabani, în anul 1933 și care este cunoscut ca fiind cel mai bun medic specialist neurochirurg. El a fost ales membru corespondent al Academiei Române (la 24 octombrie 1997) și apoi membru titular al acesteia (din 20 decembrie 2004).
La Darabani a urmat primele patru clase primare. S-a născut într-o familie foarte modestă, fără cărți în casă, tatăl nu știa carte iar mama acestuia avea doar patru clase primare. Leon Dănăilă a fost întrebat de părinți dacă dorește să meargă la liceu sau dacă vrea să practice munca agricolă. Domnia sa mărturisea că la început nu-i prea plăcea să învețe, dar a preferat să meargă la liceu. A continuat apoi școala la Liceul „Grigore Ghica V.V.” din Dorohoi pe care l-a absolvit în anul 1952. Odată ajuns la liceu acesta a început să citească foarte mult prin bibliotecă, toate cărțile de medicină și tot ce avea legătură cu medicina. Apoi a început să aibă o pasiune și pentru științele naturale. Era să rămână corigent la matematică, moment în care a început să-i acorde mai mulă atenție. Acesta înțelegea matematica foarte bine, așa l-a uimit și pe profesorul său de matematică care în cele din urmă i-a dat 10 și l-a trecut, dar lui tot nu i-a plăcut matematica. Preferința pentru medicină și nu matematică se datorează faptului că Leon Dănăilă încă din liceu dorea să ajute oamenii. În același an, prin concurs, a intrat la Facultatea de Medicină din Iași, pe care a absolvit-o în 1958. După absolvirea Facultății de Medicină din Iași a lucrat timp de 2 ani ca medic stagiar la Spitalul din Comănești (1958-1960) și apoi un an la Circumscripția sanitară din Dărmănești (1960-1961). În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din București. Prin examene și concursuri severe a devenit în anul 1966 medic specialist neurochirurg, în anul 1972 doctor în medicină cu lucrarea „Neurinomul Spinal”, în 1974 medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981 medic primar neurochirurg gradul II și șef al secției VII de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi și Facultatea de Filozofie-Psihologie din București. A mai studiat neurochirurgia timp de un an la New York în cadrul unei burse Fullbright (1980-1981) și a participat la diferite specializări, cursuri și schimburi de experiență la Budapesta (1978 și 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Düsseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995).
Datorită tuturor acestor specializări și aplicării celor mai moderne tehnici operatorii, a reușit să facă operații neurochirurgicale din cele mai complexe și să scadă mortalitatea operatorie la procente comparabile cu ale celor mai renumite clinici de neurochirurgie din lume. Astfel, în cazul neurinoamelor de acustic a redus mortalitatea operatorie de la 30% la 4%, iar în domeniul anevrismelor intracerebrale de la 49% la 4%. Aceste rezultate se datorează unei tehnici operatorii bine pusă la punct, precum și faptului că a introdus în arsenalul sălii de operație din România microscopul operator (1979) și laserul (1984).
Astfel, Leon Dănăilă deține recordul mondial în ceea ce privește intervențiile chirurgicale pe creier și tot el a reușit să scada rata mortaliăații în Romania, de la 50% la 4%. Până în prezent a efectuat peste 40.000 intervenții chirurgicale din care 14.700 cu microscopul operator și 715 cu laserul. Gradul de dificultate al intervențiilor chirurgicale (anevrisme intracraniene – peste 2700, malformații arteriovenoase peste 300, neurinoame de acustic peste 350, tumori hipofizare peste 250, meningioame peste 1300, tumori de trunchi cerebral, tumori medulare, tumori intraorbitare, tumori de bază a craniului, tumori intraventriculare, tumori de glandă pineală etc). Numărul mare al acestora precum și excelentele rezultate obținute postoperator prin reducerea semnificativă a mortalității (sub 4%) îl situează în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume. Să mai menționăm și faptul că Acad. Prof. dr. Leon Dănăilă deține 18 brevete de inventator și 10 de inovator și este autorul a 56 de cărți și atlase de specialitate.
Un suflet cald și mereu dedicat celor cărora îi deschid ușa pentru a-i cere ajutorul, un român de o valoare inestimabilă, Leon Dănăilă – numit și geniul neurochirurgiei române, și-a vândut tot ce avea din dragoste pentru meseria sa, astfel la un moment dat se vehicula prin media și tv faptul că circula cu metroul, ei bine, el susținea într-un interviu pentru Știrile KanalD că „eu am ce manca… dar pe mine sărăcia mă constrânge în ceea ce privește cercetarea, publicațiile… să fac România mai cunoscută”.
„Un medic fără credință nu are nicio valoare. De fapt Dumnezeu ajută pe bolnavi prin intermediul mâinilor noastre. Eu mă duceam la biserică în fiecare duminică și am prins o afecțiune deosebită față de divinitate și de credință. Dacă nu iubești oamenii și nu-i ajuți și nu te bucură ajutorul pe care îl dai oamenilor înseamnă că nu ai nicio valoare ca medic. Am operat peste 40.000 de bolnavi și am avut atâtea succese. Ca să salvez viața cuiva, este o mare satisfacție. Făceam pe lună aproape cate 1000 – 1500 de operații. Eșecuri nu am avut să știți, eșecuri care să depindă de mine nu am avut niciodată. Chirurgia nu se termină odata cu operația… eu mă gândesc și noaptea, și a doua zi și a treia zi și dupa o săptămână, după o lună, după un an. Să salvezi viața unui om, aproape ca nu se poate compara cu nimic”, mai afirmă acad. prof. dr. Leon Dănăilă în interviul oferit celor de la Știrile KanalD.
În anul 2016, Leon Dănăilă a acordat un interviu Ziarului Gândul, iar la un moment dat fiind întrebat dacă s-a gândit vreodată să plece din România, el a răspuns „Eu când am avut bursă în America mi-am dat seama cum e situaţia în străinătate. M-am întâlnit cu mulţi medici plecaţi ilegal, care mi-au zis că le-au dat posturile cele mai proaste – de radiologi, de ginecologi. Acolo participam la operaţie, era un profesor de la care am învăţat foarte mult. Într-o zi mi-a zis să nu intru în sala de operaţie. Dar eu m-am dus să văd ce se întâmplă. Când colo opera un medic căruia îi tremura mâna. De aia mi-a spus profesorul să nu intru în sala de operaţie. Dar medicul ăsta era de-al lor. Că dacă era din străinătate sau unul fugit din Est îl dădea afară imediat. M-a frapat acest fapt cât de apraxic era în actul operator. Sunt şi medici foarte buni, sunt şi mediocri. Nu m-a tentat să plec că ştiam care e situaţia. Eu am fost în toate ţările, şi peste tot era la fel, îţi dădeau posturi proaste. Aveam şi eu tendinţă să ajung profesor, în Academie. Acolo în niciun caz nu puteai nici să visezi la aşa ceva. Drept să vă spun titlurile contează destul de mult, eu am pus preţ pe ele. Am făcut abstracţie de latura materială, ca drept dovadă eu nu sunt un om bogat, cred că sunt cel mai sărac medic din lume. Am scris pe uşă: toate consultaţiile se dau gratuit”.
Pe lângă numeroasele premii și medalii pe care le-a obținut pe parcursul întregii activități, Leon Dănăilă a primit titlul de Cetățean de Onoare al orașului Darabani (21 mai 1999); Cetățean de Onoare al orașului Dorohoi (18 september1999) și Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani (24 iunie 2015).
Surse citate: ro.wikipedia.org