Ieri, 19 iulie, s-a aniversat / comemorat Marea Bătălie de la Mărăști (11-19 iulie 1917) contra trupelor germane. O bătălie in care mulți eroi și-au dat viața, printre ei si străbunicul meu – cu numele înscris pe Mausoleu.
Desigur, răspund la întrebarea pe care mi-au adresat-o mulți interlocutori – de ce scriu articole de istorie, si de ce amintesc de Bătăliile Mărăști, Oituz, Mărășești. Acesti interlocutori mi-au spus că nu ar mai fi de actualitate, si m-au întrebat „Pentru ce si pentru cine au luptat si au murit acei ostași?”. RĂSPUNS- Pentru a intelege mai bine contextul- Din decembrie 1916 si 1917-1918 in Bucuresti si zona ocupată dupa o saptamâna de la ocupația germană (decembrie 1916), prăvăliile erau goale, mizeria si sărăcia ajunseseră la maxim, nu existau alimente si carbuni pentru încălzire fiind luați de germani, românii nu mai aveau anumite drepturi, germanii arestau si personalități si comiteau abuzuri, au cotropit si Banca Natională emițând bilete fără acoperire ce provocau inflație, pusesera cartele si la pâine… etc. În acest context, eroii români au luptat pentru neamul lor si țara lor ROMANIA si pentru a nu fi cotropiti de germanii care in 1917-1918 asupreau cumplit in acea perioadă. Azi, oamenii cred că Germania aduce doar lapte si miere (pe datorie) si poate ceva sparanghel. Vedeți diferența? P.S. Germania nu ne-a plătit o datorii nici pentru primul nici pentru al II-lea război mondial.
Unul din motive personale este că si străbunicul meu a murit la Mărăști, si fratele lui la Oituz. Si din familie am păstrat documente si informații despre perioada respectivă, pe care le-am regăsit in BIBLIOGRAFIA internatională.
In plus, istoria trebuie cunoscută, pentru a nu fi repetate greșelile.