Fiindcă tocmai are loc o demolare (alta) am să scriu azi de istoria unui simbol al orașului Constanța. E vorba de Stadionul Farul ce este demolat in aceste zile. Construcția sa a început în anii 1950, si a fost dat în folosință in anul 1954.
– În 1970 s-a adăugat instalația pentru nocturne, care a funcționat la parametrii conform normelor europene numite UEFA in acest domeniu. Era o bază sportivă complexă, pentru mai multe sporturi, având si pistă de atletism, având inițial si terenuri pentru copii si juniori, etc, baza avea si un club, hotel inclus, bufet-snack, cantină, restaurant.
– In anii 1980 a fost renovat pentru a i se mări capacitatea, ajungându-se să intre pe stadion si circa 18000 – 20000 de oameni. – S-au organizat si spectacole culturale pe acest stadion, cu mari artiști si mult public, au cântat aici si artiști din Cenaclul Flacăra.
– După 1990 stadionul rezista precum piatra din proverbul românesc „apa trece, pietrele rămân”. Dar nu era întreținut, de aceea rezista „natural”, ca piatra. Dar au trecut mulți ani, apoi deceniii chiar, si fără renovări, nici piatra piramidelor nu rezistă eroziunii.
– Acum, in 2023 s-a început demolarea, la data de 10 iulie .
– Arena din Constanța, ce e demolată in prezent a fost, pentru o perioadă importantă, casă pentru echipa națională a României.
– O parte din spatiul verde si terenurile pentru juniori fuseseră distruse înca din anii 2015-2017 pentru construirea unui mall Lidl pe acel loc.
– În locul stadionului ce va fi demolat se va construi alt stadion, cu suma 100000 milioane de euro, bani de la guvernul României pentru construcție, dar se mai cheltuie si bani pentru demolare, primarul Vergil Chițac, declara „ Nouă (primăriei) ne-a revenit sarcina de a demola stadionul urmând ca, între timp, constructorul să facă proiectul. Proiectul a fost partajat: o parte din bani vin de la noi, o parte de la bugetul naţional. Dacă ne sincronizăm foarte bine, spun că termenul 2025 este unul realizabil. Peste doi ani pe vremea asta vom avea stadion” .
– Noul stadion va avea o capacitate de circa 18200 de locuri.
– De notat că și in alte orașe din țară (Pitești, Oradea-Bihor, Corvinul Hunedoara, BUcurești, etc) se construiesc alte stadioane, si prețul estimativ este de circa 100000 de euro pentru circa 18000-20000 de locuri. Se investește astfel in fotbal, costul stadioanelor depășind costurile bisericilor din oraș. Ironia este că nu avem fotbal de nivel european, dar construim stadioane la prețuri europene.
– In schimb, investiții in economie sau in inteligență si stiință care să aducă plusvaloare si beneficii economice nu prea au decis edilii si guvernanții. Dar suntem tari in demolări si in investiții in fotbal si stadioane.
Când in timpul unei epidemii i s-a cerut unei savante microbiolog să găsească un remediu, a spus „Mergeți la Ronaldo, fotbalistul plătit cu milioane de euro să vă găsească remediu – dacă banii i-ați dat pe fotbal si nu pe cercetări, de ce mai așteptați de la mine?”