LECȚIA DE ISTORIE prezemtată de profesorul Viorel Guțu – 24 octombrie: ,,Joia neagră” – prăbuşirea Bursei de Valori de pe Wall Street.
La data de 24 octombrie 1929 a avut loc Crahul financiar de la New York, eveniment numit și ,,Joia neagră”, ce a dus la prăbuşirea Bursei de valori de pe Wall Street și la începutul Marii Crize Economice Mondiale dintre anii 1929-1933.
Aceasta a fost cea mai mare catastrofă financiară din toate timpurile, totul începând cu patima speculativă ce făcuse să urce cursul acţiunilor la sume mult superioare decât valoarea lor reală. Astfel, numeroși americani atraşi de perspectiva îmbogăţirii rapide, vor lua credite pentru cumpărarea de acțiuni. Numai că debitorii ce contau pe câştiguri bursiere pentru a-şi onora împrumuturile, odată cu căderea Bursei de Valori, se văd acum ruinaţi, la fel ca și creditorii care acceptaseră acţiuni în garanţia împrumuturilor. Scăderea drastică a valorii acțiunilor a declanşat o gravă criză economică ce a fost reflectată în toate sectoarele de activitate. Fabricile şi-au trimis oamenii acasă deoarece nu mai puteau să-i plătească, au fost concediaţi numeroși salariaţii din întreprinderile industriale, iar băncile și-au suspendat plăţile din lipsă de încredere și de lichidități.
Într-un interval scurt de timp, în Statele Unite, numărul băncilor care vor da faliment va ajunge la peste 5800, iar producţia industrială va scade cu peste 65 % în doi ani. Criza economică se adânceşte și în domeniul agriculturii, iar preţurile produselor fermierilor scad cu peste 60%, iar peste 1,5 milioane de ferme vor intra în proprietatea băncilor deoarece nu vor mai putea să-și plătească creditele. Șomajul ia cote alarmante ajungând în anul 1931 la peste 14 milioane de oameni, adică peste 38% din populația activă a Statelor Unite.
Crahul bursier început în 24 octombrie 1929, se transformă într-o lungă depresiune economică, ce va întuneca aproape toată perioada anilor 1930 și va duce la prăbuşirea producţiei, investiţiilor, a preţurilor şi veniturilor, a comerţului în multe țări ale lumii, inclusiv în România.
Sursa: Lecția de istorie