LECȚIA DE ISTORIE prezentată de profesorul Viorel Guțu -24 februarie: Începerea procesului intentat „Grupului Noica-Pilat”.
La data de 24 februarie 1960, la București, începe procesul membrilor așa numitului grup „Noica-Pillat”, judecați de justiția regimului comunist pentru uneltire contra ordinii sociale. Primul arestat din acest lot a fost Constantin Noica, arestat încă de pe data pe 11 decembrie 1958, iar ancheta a condus la constituirea dosarului unui grup de intelectuali alcătuit din 25 de inculpați din care au făcut parte Păstorel Teodoreanu, Vladimir Streinu, Arşavir Acterian, Marietta Sadova, Sergiu Alexandru George, Alexandru Paleologu, Simina Mezincescu, Barbu Slătineanu, Nicolae Steinhardt și alții. Acuzațiile aduse inculpaților erau de uneltire împotriva ordinii de stat , de răspândirea de manuscrise cu caracter dușmănos (cărțile lui Noica despre Goethe şi Hegel), ori a cărților „legionarilor transfugi” Cioran şi Eliade, precum şi ascultarea de posturi de radio străine în care se critica regimul politic din România.
Trebuie amintit ca la începutul anilor ”60 elita intelectuală românească a fost o țintă predilectă a terorii politice instaurate de regimul comunist, membrii acesteia asistând neputincioși la numeroase arestări, exproprieri, naționalizări, internări forțate la domiciliu, confiscări sau evacuări forțate.
Astfel vor fi arestați, supuși unor procese umilitoare şi ulterior condamnați mulți dintre intelectualii de frunte ai României.
Așa se face că după un simulacru de proces , la data de 1 martie 1960 cei doi intelectuali desemnați şefi de lot ai „Grupului Noica-Pilat”, respectiv Constantin Noica şi Dinu Pillat vor fi condamnați la 25 de ani de muncă silnică.
De asemenea Alexandru Paleologu va fi condamnat la 14 ani de muncă silnică, iar Nicolae Steinhardt va primi 12 ani muncă silnică. Cele mai mici pedepse vor fi de 6 ani închisoare pentru Anca Ionescu, Sanda Mezincescu şi Păstorel Teodoreanu.
De asemenea, fiecărui inculpat i se va confisca total averea şi va fi supus degradării civice, însă odată ajunși în detenție, sub presiunea torturilor fizice și psihice , unii dintre cei condamnați au cunoscut adevărate drame.
Totuși în anul 1964, ca urmare a amnistiei generale făcute de autoritătile comuniste, cei condamnați în procesul din 1960 au fost eliberați, însă cu toate acestea, condamnarea a rămas ca un stigmat pentru ei toată viața.
Credit foto / Sursa: Lecția de istorie