LECȚIA DE ISTORIE prezentată de profesorul Viorel Guțu – 23 octombrie: Finalizarea picturii murale de la Biserica din Densuș.
La data de 23 octombrie a anului 1443 este finalizată, de către meșterul Ștefan Zugravul, decorația murală a Bisericii din Densuș, din județul Hunedoara, cea mai veche biserică de piatră din țară, biserică ce își păstrează încă secretele deoarece nimeni nu poate spune cu certitudine când a fost ridicată. Cu o arhitectură unică în lume, aceast lăcaș de cult este cea mai veche biserică de piatră în care mai sunt oficiate încă slujbe religioase. Declarată monument istoric, această biserică, ce are hramul Sfântul Nicolae, a fost ridicată cu piatra si marmura de la ruinele fostei capitale a Daciei romane de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitală aflată la numai câțiva kilometri distanță. Biserica de la Denuș are plan poligonal cu un naos pătrat, ce este suprapus peste un turn central ce este sprijinit pe patru stâlpi masivi din piatră. Pereţii sunt construiţi din stele funerare, bucăţi de zid, coloane și pietre din marmură cu ornamente și inscripţii romane, toate luate de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
Pronaosul biserici este străjuit de patru stâlpi groși, îmbrăcați în pietre funerare, iar masa altarului este realizată tot dintr-o piatră funerară romană de pe care au fost șterse literele. Un alt amănunt interesant la această biserică este faptul că la pictura murală din interior, ce are fond albastru ultramarin și a fost terminată, dupa cum am mai spus, de meşterul Ştefan Zugravul la data de 23 octombrie 1443, pruncul Iisus este pictat în costum popular românesc, fiind ținut în brațe de Fecioara Maria. Această reprezentare este unică în țară și în lume, numai aici putându-se vedea cum a fost îmbinată iconografia tradițională bizantină, cu elemente narative și cu trăsături folclorice românești.
De-a lungul timpului biserica din Densuș a iscat numeroase controverse printre istorici deoarece unii au afirmat că, la început această biserică a fost mausoleul unui general roman, alții ca a fost un templu dedicat zeului războiului sau o biserica paleocreștină, poate chiar prima de pe teritoriul provinciei romane Dacia. Ce se știe însă cu siguranță este faptul că această biserică ,chiar daca a suferit modificări de-a lungul timpului, și a devenit biserică ortodoxa, este una dintre cele mai vechi si cele mai interesante lăcașuri de cult din tot spațiul românesc.
Sursa: Lectia de istorie