De curând 𝐒𝐂𝐀 𝐏𝐢𝐩𝐞𝐫𝐞𝐚 ș𝐢 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚ț𝐢𝐢 a obținut, 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒑𝒓𝒊𝒎𝒂 𝒐𝒂𝒓ă î𝒏 𝒋𝒖𝒓𝒊𝒔𝒑𝒓𝒖𝒅𝒆𝒏ț𝒂 𝒏𝒂ț𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍ă, recunoașterea dreptului autorilor de opere scrise de a primi remunerație compensatorie pentru copie privată, nu doar pentru cea efectuată pe hârtie – de care beneficiau deja (xerox, imprimare etc.), ci și pentru copii sonore și audiovizuale. În acest sens, am arătat că operele scrise pot fi înregistrate sonor și audiovizual (de exemplu, poeziile recitate chiar de către poeți sau piesele de teatru puse în scenă).
„Ca atare, producătorii de CD, DVD și alte suporturi optice/aparate ce permit copii de pe astfel de înregistrări trebuie să plătească remunerație pentru copia privată ce poate fi efectuată utilizându-le nu doar organismelor de gestiune colectivă ce îi reprezintă pe autorii de opere muzicale sau pe autorii de opere audiovizuale, ci și organismelor de gestiune colectivă ce reprezintă autorii de opere scrise.”, relatează SCA Piperea și Asociații într-o postare pe pagina oficială de Facebook.
În fața instanței s-au expus argumente solide, printre care faptul că „nu se poate stabili cât copiază fiecare în mediul privat și ce anume copiază și nici nu există criterii rezonabile pentru a stabili un raport între numărul filmelor copiate – cântecelor copiate – operelor scrise copiate, astfel încât remunerația colectată trebuie împărțită în mod egal între organismele de gestiune colectivă din aceste domenii”.
Cei de la SCA Piperea si Asociatii sustin că aeastă soluție „destabilizează monopolul instituit asupra remunerațiilor de către organismele de gestiune colectivă ce îi reprezintă pe autorii de opere muzicale sau pe autorii de opere audiovizuale (UCMR ADA și DACIN SARA) și consolidează drepturile organismelor de gestiune colectivă ce reprezintă autorii de opere scrise.
Nu în cele din urmă, in interiorul domeniului operelor scrise am reușit să convingem instanța că, pentru împărțirea cotei ce revine acestui domeniu, criteriul de repartiție trebuie să fie reprezentat de proporția repertoriilor gestionate”.
Succesul răsunător a fost obținut de unul dintre avocații din cadrul SCA Piperea si Asociații. Este vorba despre 𝐚𝐯. 𝐃𝐫. 𝐒𝐭ă𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐮 Ș𝐞𝐫𝐛𝐚𝐧, care face parte din echipa SCA Piperea și Asociații din anul 2010.
Credit foto / Sursa: SCA Piperea și Asociații