Situaţia complicată cu muniţia de artilerie de pe front a forţat Ucraina să găsească o soluţie rapidă prin folosirea dronelor FPV (First-Person View), care sunt construite în mici ateliere, pentru a fi greu de depistat şi bombardat de către Rusia.
De exemplu, militarii de artilerie de lângă Bahmul se plâng că au doar 30 de lovituri pe zi, conform Kyiv Independent, ceea ce le ajunge doar pentru câteva minute. Ţările UE şi Marea Britanie se străduiesc să umple golul lăsat de retragerea sprijinului american, dar fabricile europene, chiar dacă unele şi-au dublat producţia, precum Rheinmettal, tot nu pot furniza destul pentru nevoile europene de a-şi reface stocurile, alături de cererea uriaşă venită din Ucraina. Sunt şi ţări, precum România, care au promis implicarea în proiectul UE de fabricare a muniţiei de artilerie, dar nici nu au început instalarea unor noi linii de asamblare, chiar dacă multe fonduri ar fi venit din UE.
La aceste probleme se adaugă şi cele de corupţie din Ucraina, un contract pentru achiziţia de muniţie pentru aruncătoare a fost deturnat de funcţionari publici, care sunt acum anchetaţi, mai arată Kyiv Independent.
Fără sprijin american, Ucraina nu are destule lovituri de artilerie, iar în unele sectoare armata rusă trage şi de zece ori mai multe proiectile pe zi, astfel că dronele rămân singura alternativă deocamdată.
În aceste condiţii, aceste drone de mici dimensiuni ce pot transporta grenade defensive, bombe de aruncător de 82 mm sau lovituri de AG-7 sunt uşor de construit şi de manevrat, fiind o alternativă ieftină şi eficientă pentru atacuri în adâncime.
Din fericire pentru Kiev, armata Ucrainei s-a pregătit pentru acest moment în cadrul programului „Armata Dronelor”, unde a instruit 60.000 de militari în manevrarea dronelor de mici dimensiuni. Aceste drone fac prăpăd pe front, deoarece Rusia nu a reuşit să dezvolte destule sisteme de bruiaj.
Pe lângă dronele de mici dimensiuni, Ucraina este la a treia generaţie de drone maritime de suprafaţă şi a reuşit de curând să scufunde o corvetă în Marea Neagră, la bordul căreia erau în jur de 50 de militari.
Totodată, chiar dacă este în război de doi ani, Ucraina a reuşit să construiască mai multe drone de mari dimensiuni, cu ajutorul cărora loveşte ţinte în adâncime, chiar şi la 1.000 km. În ultimele zile au fost bombardate cu aceste drone rafinării şi depozite de petrol.
Credit foto / Sursa: Monitorul Apărării si Securității