Preasfinția Sa a vorbit despre Nașterea Maicii Domnului, menționând faptul că părinții au dedicat-o lui Dumnezeu pe prunca Maria.
„Acest obicei s-a păstrat şi în Biserica Ortodoxă; la noi, după ce este botezat şi uns cu Sfântul Mir, copilul este înfăşat şi apoi „încredinţat“ în braţele preotului — care simbolizează braţele Bisericii — după care preotul dă copilului Sfânta Împărtăşanie”, a precizat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.
„În cele mai multe cazuri, aceşti copii devin fie preoţi, fie călugări sau călugăriţe.”
„Cunoaștem cu toții, aici la Sihăstria, cazul celebru al Părintelui Cleopa Ilie, care atunci când era prunc, fiind foarte bolnav, mama sa, căreia îi muriseră deja doi prunci, s-a dus cu pruncul bolnav (Constantin) la Mănăstirea Cozancea, din Botoșani, şi l-a închinat, sau l-a dăruit lui Dumnezeu, în faţa icoanei Maicii Domnului. Şi de atunci acesta s-a făcut sănătos şi iată ce a devenit Părintele Cleopa – un sfânt!” a mai spus ierarhul.
Nașterea Fecioarei Maria, începutul mântuirii noastre
Episcopul Vicar Patriarhal a explicat și simbolismul locului și timpului istoric al Nașterii Maicii Domnului.
„Maica Domnului s-a născut în Ierusalim, ne spune Sfântul Ioan Damaschinul în cartea sa, numită Dogmatica, şi anume în apropiere de Poarta Oilor a cetăţii Ierusalimului, unde se afla şi scăldătoarea Vitezda, un bazin cu apă minunată, în care cei care intrau se vindecau de orice boală erau cuprinşi, cum spune Sfântul Evanghelist Ioan”, a amintit ierarhul.
De asemenea, ziua de naștere a Fecioarei Maria este deosebit de semnificativă: „În anul acela, anul 19 î. Hr, această zi corespundea cu Anul Nou din calendarul ebraic”, a explicat Preasfinția Sa.
„În acea zi a fost sărbătorită Roș Hașana, adică ziua în care, conform tradiției iudaice, Dumnezeu a creat lumea și ziua de naștere a lui Adam.”
Numele Maicii Domnului cuprinde vocația ei ca persoană
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a vorbit și despre semnificația numelui Maicii Domnului: „În ebraică poate avea înțelesul de «mare amară» dar și cel de «dăruită de Dumnezeu». În limba aramaică Maria înseamnă «Doamnă», «Învățătoare» sau „Stăpână»”.
„În orice caz, cel mai vechi personaj biblic care a purtat acest nume este Miriam, sora lui Moise și Aaron, care avea darul profeției și care, împreună cu femeile poporului Israel, a cântat imnul de slavă și bucurie, după trecerea poporului prin marea Roșie, la ieșirea din Egipt.”
„În etimologia egipteană, numele Maria, îmbinat cu prescurtatea numelui lui Dumnezeu din ebraică, «Yam» (știm că era interzis să se rostească în întregime numele lui Dumnezeu), rezultă «Meri-Yam», care însemnă «iubită de Dumnezeu»”, a continuat ierarhul.
„Când a fost folosit acest nume, nimeni nu și-a putut imagina cât de bine se potrivea cu vocația Fecioarei Maria.”
*
Schitul Sihăstria, viitoarea Mănăstire Sihăstria Neamțului, a fost înființat în 1655 în centrul acestei mari vetre isihaste de pe Valea Secului, cunoscută cu timpul și ca Valea Sihaștrilor. „Nașterea Maicii Domnului” este hramul istoric al sfântului așezământ.
La sărbătoare din acest an a hramului istoric, trei ierarhi au sfințit un paraclisul mănăstirii, iar Părintele Patriarh Daniel a transmis un mesaj în care amintește că aceasta este mănăstirea de metanie a Preafericirii Sale.
Credit foto / Sursa: Basilica.ro