Guvernul României a aprobat noi medicamente ce vor fi incluse, începând cu 1 noiembrie, pe lista celor gratuite sau compensate. Este vorba despre medicamente pentru boli oncologice și pentru multe afecțiuni cronice, precum și pentru transplantul medular, dar și boli transmisibile.
„Asigurăm accesul echitabil și nediscriminatoriu al pacienților la medicamente de ultimă generație, care pot salva mii de vieți”, a fost mesajul transmis de premierul Marcel Ciolacu în timpul ședinței de Guvern de ieri, 9 octombrie.
Reamintim că cele mai noi date oferite de „Studiul EFPIA Patient W.A.I.T 2023” arată că pacienții din România așteaptă mai mult de doi ani de zile până când pot accesa un medicament inovativ. Astfel, în prezent, din 167 de medicamente inovatoare care au primit autorizație centralizată de punere pe piață în perioada 2019-2022, în România erau disponibile la 5 ianuarie 2024 doar 29 de medicamente, adică o rată de disponibilitate de 17%. Pentru aceste medicamente timpul de așteptare a ajuns la 778 zile. Scăderea este semnificativă față de studiul similar de anul trecut, care arăta o rată de disponibilitate de 30% (51 de medicamente), conform Calea Europeană.