Ieri dimineaţă, Germania a cerut cetăţenilor săi să evite călătoriile în Liban, după ce Israelul a promis că va răspunde militar atacului grupului Hezbollah de duminică dimineaţa, asupra unui teren de fotbal din Înălţimile Golan.
De asemenea, compania aeriană Lufthansa a transmis ieri, 29 iulie, că întrerupe toate zborurile către Liban din cauza evenimentelor din Orientul Mijlociu. Zborurile sunt întrerupte până pe 5 august. Compania aeriană nemţească a mai întrerupt zborurile către ţări din această regiune de când a început războiul dintre Israel şi Hamas.
Între timp, diplomaţii europeni se tem de extinderea conflictului dintre Israel şi grupările susţinute de Iran, mai ales după ce şi Turcia a transmis că ar putea interveni în conflictul dintre Israel şi grupul Hezbollah din Liban. Recep Tayip Erdogan a transmis că ar putea intra în Israel la fel cum a făcut-o în Libia şi Nagornîi-Karabah. Nu a dat mai multe detalii despre ce posibilă intervenţie ar fi vorba.
Un diplomat britanic a transmis că „extinderea conflictului în regiune nu este în interesul nimănui” şi a lăudat iniţiativa guvernului libanez, care a cerut o încetare a tuturor violenţelor, după atacul de duminică.
Şi surse guvernamentale din Israel susţin că Tel Avivul nu doreşte transformarea acestui conflict într-un război de proporţii, însă nu va renunţa nici la răspunsul militar promis după atacul din Înălţimile Golan. Presa israeliană vorbeşte despre un „răspuns militar limitat”.
În acest moment, mai multe activităţi diplomatice sunt în plină desfăşurare tocmai pentru a controla posibilul răspuns al Israelului împotriva Hezbollah.
Tot ieri, aeroportul din capitala libaneză Beirut era destul de aglomerat, mulţi oameni încercând să părăsească ţară. Nu se poate vorbi însă, momentan, despre o evacuare în masă.