”România, ca și Polonia, a fost acum autorizată să cumpere tancuri de luptă principale M1A2 SEPv3 Abrams, cele mai moderne din inventarul armatei SUA. Achiziționarea de către România a 54 de tancuri și a 12 derivate de tancuri va costa 1,07 miliarde de dolari, cu mult mai puțin decât cele 2,5 miliarde de dolari menționate în sesizarea Congresului, pentru că vor folosi carene M1A1 recondiționate și nu noi.
BUCUREȘTI – Ministerul Apărării Naționale salută sesizarea Congresului SUA transmisă joi, 9 noiembrie, privind vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă principale Abrams M1A2 SEPV3, 12 derivate de șasiu de tancuri, muniție și simulatoare de antrenament.
Mașinile de luptă care vor intra în serviciul Forțelor Terestre Române vor fi livrate în cea mai modernă versiune a acestui model, care echipează în prezent Armata SUA. Valoarea estimată a contractului se ridică la 1,07 miliarde de dolari, în conformitate cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Conform legislației americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare de aproximativ 2,5 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, Guvernele României și ale Statelor Unite vor semna LoA (Letter of Acceptance) – contract de tip, achiziția de către partea română urmând să se facă la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României. Pentru securitatea aprovizionării, MM-ul va implica industria națională relevantă pentru furnizarea de sprijin logistic integrat.
În acest context, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat că începerea derulării Programului Abrams reprezintă nu doar o oportunitate majoră pentru Forțele Terestre Române, care vor dispune de echipamente de luptă de ultimă generație, adaptate provocărilor mediul regional de securitate, dar demonstrează, cât se poate de concret, soliditatea și nivelul excelent de cooperare dintre România și Statele Unite, în special în domeniul militar.
„Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite reprezintă unul dintre pilonii pe care se sprijină securitatea noastră națională și contribuie în mod esențial la întărirea apărării flancului estic aliat din regiunea Mării Negre. Programele de achiziții deja în derulare – Patriot Sisteme de rachete sol-aer și suprafață HIMARS, transportoare blindate de personal Piranha V, avioane multirol F-16 – bateriile de coastă NSM care urmează să fie livrate în viitorul apropiat, precum și perspectiva achiziționării de avioane de generația a cincea – F-35- pentru care România a optat deja oficial, reprezintă cele mai importante dimensiuni concrete ale cooperării militare bilaterale, care transmit țării noastre o poziție consolidată în regiune, din punct de vedere strategic, unde acționăm ca un pilon al NATO. stabilitate, și ne oferă ancore puternice de interoperabilitate cu aliații noștri”, a declarat ministrul Tîlvăr.
Ministrul Apărării Naționale a salutat și ultimele livrări de echipamente de luptă americane, primele 33 de vehicule tactice ușoare comune (JLTV) pentru Forțele de Operațiuni Speciale care sosesc în țară joi, 9 noiembrie, în timp ce astăzi, 10 noiembrie, a avut loc primirea celui de-al doilea Aeronava Hercules C-130H are loc la Baza 90 Aeriană Otopeni, după transferul primei aeronave de acest tip în luna septembrie.” – link.
Sursa: NapocaNews